Může každý zvládnout půlmaraton? S rozhlasem se na závod připravuje sedm běžců

30. březen 2016

Unikátní projekt spouští Český rozhlas České Budějovice jako pokračování úspěšného Návodu na zdraví. Sedm statečných mužů a žen se přihlásilo do reality show Návod na půlmaraton. Pod dohledem odborníků se pokusí zvládnout tento náročný závod a vy můžete sledovat celou jejich přípravu.

Autorka pořadu Mária Pfeiferová spolupracuje s trenérem Lukášem Martinkem a výživovým poradcem Davidem Kimmerem z Centra prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity.

Společným cílem všech účastníků je zaběhnout Budějovický půlmaraton na začátku června. Závodníci jsou ve věku 45 až 50 let a s váhovým rozpětím 50 až 120 kilogramů. Každý má potvrzení od lékaře, vede si tréninkový deník a řídí se přesným tréninkovým plánem.

Skupina už začala tvrdě trénovat. „Návod na půlmaraton má být něčím, co ve finále udělá několik lidí šťastnými. Po doběhnutí závodu si uvědomí, že limity, které pro ně byly nepřekonatelné, jsou poraženy. Běžci získají nové přátele, povědomí o univerzitě a nám, realizačnímu týmu dají zpětnou vazbu, kterou můžeme přetavit na zkušenosti pro budoucí práci,“ komentuje trenér Lukáš Martinek.

Podle autorky Návodu na půlmaraton Márii Pfeiferové je pořad logickým pokračováním úspěšného seriálu Návod na zdraví. „Od podzimu jsme se snažili pomoct lidem dát se zdravotně do pořádku a teď přichází konkrétní výzva. Pokořit půlmaraton. Společně se sedmi dobrovolníky nás možná virtuálně budou následovat další zájemci o běh a zdravý životní styl a my je tak na půlmaraton připravíme. Pokud tak zachráníme zdraví jednomu člověku, bude to obrovský úspěch,“ říká.

Seriál startuje v sobotu 2. dubna. Všechny díly Návodu na půlmaraton s radami odborníků, fotografiemi, deníky běžců a videonávody najdete zde.

Do startu budějovického půlmaratonu zbývá zhruba deset týdnů. Závodníci se již připravují, ale ne každý může začít zostra. „Začala jsem chůzí dle programu. Zvládám to. Chodím ulicemi většinou večer. Byla jsem také plavat v bazénu, šla se mnou mladší dcera. Mám zážitek - první pozdrav od běžce, kterého jsem potkala. Jenže než jsem si uvědomila, že to šikmé mávnutí rukou je pozdrav, byl běžec dávno pryč,“ popisuje svou přípravu pětačtyřicetiletá Dana, členka běžeckého týmu.

Medailonky všech účastníků a další informace najdete zde. Na webových stránkách Českého rozhlasu České Budějovice přibude každý týden nový článek s radami odborníků o výživě i pohybu pro ty, kdo nás chtějí online následovat, fotografie, video s návodem a hlavně deníky našich závodníků.

Partnery Návodu na půlmaraton jsou Centrum prevence civilizačních chorob při Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity, Deník jižní Čechy a RunCzech, organizátor 1/2Maraton České Budějovice.

autoři: Miroslav Tichák , pfr
Spustit audio