Můžete uplácet své děti a jak je odnaučit neslušná slova? Odpoví kniha Rodičologie

14. září 2017

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o výchově dětí, ale byli jste příliš unavení, abyste se zeptali. Tak zní podtitul knihy Rodičologie, kterou vydalo nakladatelství Ikar. V pořadu Dámská jízda jí zalistovala Mirka Nezvalová.

Autor Dalton Conley je sám otcem dvou dospívajících dětí a profesorem na univerzitě. S nadhledem a suchým humorem popisuje, jak se potýká s výchovou svých potomků. Osobní zkušenosti zároveň ale doplňuje o poznatky vycházející z vědeckých studií, statistik a sociologických výzkumů.

Také rozebírá nejrůznější dilemata, která musí rodiče obvykle řešit: jak přimět dítě, aby si udělalo domácí úkol, jestli se jako odměna hodí peníze, jak naučit svou ratolest společenskému chování a naopak ji odnaučit neslušnému vyjadřování.

Dalton Conley vše probírá v kontextu konkrétních situací, včetně zábavných rozhovorů s dětmi, při nichž statečně vede boj s nezlomnou dětskou logikou.

Mirku Nezvalovou při čtení například pobavila historka, jak autorovi spadly klíče do záchodové mísy. Když se je snažil vytáhnout, potřeboval k tomu dětskou ručku své dcery. Té však logika bránila sahat do záchodu. Otec jí sliboval finanční odměnu, ale nic nepomohla. Nakonec vše vyřešila obyčejná věta: Jsi rozmazlená, tvůj brácha by to udělal.

Autor také popisuje své zkušenosti se čtením dětem před spaním. Nevybíral jen dětské knížky, ale sahal také po těch pro starší čtenáře. Když děti některému výrazu nerozuměly, hned jim ho vysvětlil. Po čase zjistil, že jeho děti mají větší slovní zásobu než ostatní děti jejich věku.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio