Na jihu Čech se blíží start digitálního televizního vysílání

16. září 2008

Do konce roku 2008 Česká televize spustí digitální zemské vysílání veřejnoprávního multiplexu z 12 dalších vysílačů, vypnuto bude 7 analogových vysílačů ČT 2 a do konce října 2008 Čeká televize opustí přechodný multiplex A.

Co to znamená pro Jihočechy? 30. září 2008 přestane vysílač Kleť šířit analogový signál na 49. kanál, tedy 2. program České televize, a začne digitální pozemní vysílání (DVB-T) multiplexu veřejné služby.

DŮLEŽITÉ: Posluchačů Českého rozhlasu České Budějovice, kteří ladí signál regionální stanice na jihočeské frekvenci 106,4 MHz nebo 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko, se přechod na digitální televizní vysílání nikterak nedotkne. Vysílání si i nadále můžete naladit na stávajících analogových frekvencích nebo živě na internetu.

Redaktor Dan Moravec se na podrobnosti o začátku digitálního vysílání zeptal vedoucího úseku techniky Českého rozhlasu České Budějovice Petra Šimka. Jejich rozhovory si můžete poslechnout v pětidílném seriálu.

ZÁKLADNÍ INFORMACE O DIGITÁLNÍM TELEVIZNÍM VYSÍLÁNÍ:

Současnost (do 30. září 2008) - V současnosti pozemní vysílače šíří televizní signál v analogové podobě. Příjem takového signálu je možný pomocí zařízení, které obsahuje analogový tuner. Nevýhodou analogového šíření signálu je jeho velká náchylnost na různé rušení. Výsledkem je pak nekvalitní obraz, zrnění, šumění, nebo takzvané "duchy".

Budoucnost (po 30. září 2008) - Po 30. září 2008 přestane vysílač Kleť šířit analogový signál 2. programu České televize na 49. kanálu a na jeho místě se začne s šířením digitálního televizního pozemního vysílání (DVB-T). Místo analogového televizního programu ČT 2 diváci a posluchači získají televizní programy ČT 1, ČT 2, ČT 4 SPORT a ČT 24 a rozhlasové stanice Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Český rozhlas 2 - Praha/ČRo 6, Český rozhlas 3 - Vltava, Český rozhlas 4 - Radio Wave, Český rozhlas Rádio Česko, Český rozhlas D-dur a Český rozhlas Leonardo.

Mezi hlavní výhody digitálního vysílání patří vyšší počet nabízených programů a kvalitnější příjem. U digitálního vysílání buď přijímáte krásný a čistý obraz i zvuk, nebo nepřijímáte nic, není žádná možnost mezi tím. Digitální vysílání ale přináší i další výhody, například elektronický programový průvodce EPG, různé formáty obrazu (4:3, 16:9), titulky, vícekanálový zvuk. Pro příjem digitálního pozemního vysílání (DVB-T) je nutné zařízení vybavené digitálním tunerem.

Více podrobností o digitálním televizním a rozhlasovém vysílání naleznete na www.rozhlas.cz/digital.

Plánované pokrytí jižních Čech signálem digitální televize
autor: čro čb
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.