Na ostrově Reunion se daří mnoha zvířatům a rostlinám, které nikde jinde nenajdete

6. prosinec 2016

Divoká příroda ostrova Reunion, to je velká kapitola. Na své si tady přijdou snad všichni vědci, amatérští badatelé, dobrodruzi i běžní turisté, kteří si chtějí užít krásy a rozmanitosti přírody. Přesvědčil se o tom i Pavel Chlouba, který se na Reunion vydal při svém Putování za vanilkou.

Snad hlavní zásluhu na zdejších přírodních krásách má sopečný původ ostrova, jeho izolovanost od jiných pevnin a velmi příznivé klima. Na vzhledu divoké přírody se ale v minulých staletích podepsali i lidé, kteří si při osidlování přiváželi na ostrov rostliny i zvířata ze svých původních domovů.

To velmi ovlivnilo složení flóry i fauny, protože v příznivém prostředí se nové organismy adaptovaly až příliš snadno a z některých jinak neškodných rostlin se zde staly druhy invazivní. V některých případech sice nejde mluvit přímo o invazi, ale nepůvodní druhy rostlin se rozšířily i do volné otevřené krajiny, čímž může vznikat nepravdivý pocit, že jsou tady doma. Příkladem je fuchsie, která pochází z jižní Ameriky.

Reunion je sopečný ostrov, navíc relativně velmi mladý. Na jeho vzniku má podíl několik vulkánů, z nichž jeden je stále činný a neustále tak ovlivňuje vzhled ostrova. Patří dokonce k nejdůležitějším sopkám světa, neboť vulkanologům slouží jako nejdokonalejší encyklopedie jejich vědy.

Kombinace vulkánů dávno vyhaslých s tímto činným se podílí na obrovské krajinné rozmanitosti Reunionu. Jsou zde místa, která připomínají měsíční krajinu, ale jenom o pár desítek kilometrů dál kypí životem ve všech formách.

Díky izolovanosti ostrova od jiných zemí se zde vyvinulo mnoho druhů živočichů a rostlin, které nežijí jinde na planetě. Z rostlin jsou to například některé druhy palem, stromových kapradin, vřesovců nebo titěrných orchidejí. Roste tu také jedna akácie, kterou nenajdete nikde jinde na světě. A na této akácii roste rovněž endemický druh jmelí. Bez přehánění by se dalo říct, že vzácných rostlin je tady tolik, že až budí dojem, že jsou běžné.

Co se týče pozorování živočichů, nejsem velký znalec, ale objevili jsme jednoho malého gekona (druh ještěrky), který patří rovněž mezi velké vzácnosti místní přírody. Byl svítivě zelený a mohl měřit kolem osmi centimetrů.

Jižní pobřeží ostrova Reunion

Divoká příroda Reunionu svědčí adrenalinovým sportům. Provozuje se tady třeba canyoning, což je fyzicky náročné zdolávání řek a vodopádů ve směru toku. Ale ani běžný turista nepřijde zkrátka. Na ostrově je více než tisíc kilometrů značených cest. Jsou to většinou náročné trasy vedoucí nahoru a dolů, velmi riskantní zejména kvůli těžko předvídatelnému počasí. Když ale počasí vyjde, odměnou turistům jsou fantastické výhledy do rozervané sopečné krajiny ostrova.

Reunion má jistě mnoho tváří, které nelze poznat za krátkou dobu mého pobytu. Jedna jeho výhoda je ovšem patrná a jasná - rozmanitost, která je vzhledem k malosti ostrova opravdu překvapivá. Je tady snad z každého typu tropické přírody alespoň malý kousek na ochutnání.

Krásný a pohodový advent a Reunionu příjemnější a veselejší život s rostlinami přeje z Reunionu Pavel Chlouba

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio