Na záchytce mají většinou práci každý den. Opilé lidi sem vozí z celého kraje

27. srpen 2017

Pokoje s toaletou, nocleh za 1200 korun bez snídaně a doprovodí vás tam většinou policie, případně lékař. To je Protialkoholní záchytná stanice, která už léta funguje v areálu Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje v Českých Budějovicích. Jako zdravotní sestra tu pracuje Drahomíra Procházková.

Kolem půl desáté dopoledne panuje na záchytce naprostý klid. „To je doba po propuštění klientů, teď je čas, kdy se uklízí a čeká se na další přijetí. Můžete tu také dost cítit dezinfekční prostředek, protože jsme zdravotnické zařízení a tomu to musí odpovídat,“ vysvětluje Drahomíra Procházková.

Předchozí noc v její péči strávila jedna klientka. Není prý vůbec výjimkou, že na záchytce končí ženy. „Zrovna tato ohrožovala sama sebe, protože se někde povalovala na ulici pod vlivem alkoholu. Hladina byla dost vysoká, takže pan doktor usoudil, že prostě patří na protialkoholní záchytnou stanici. Přivezli nám ji z Písku, protože jsme jediná stanice v kraji,“ dodává zdravotní sestra.

Na záchytce je k dispozici koupelna, teprve po osprchování ukládají klienta na lůžko. Postele jsou z bezpečnostních důvodů přišroubované k podlaze, napevno je zabudovaná i toaleta. Někteří klienti jsou totiž podle Drahomíry Procházkové schopní rozbít cokoliv a hrozí zranění. Pro obzvlášť agresivní opilce je připravená samotka. Pohyb ve všech pokojích snímá kamera.

Často je na záchytce hlučno. „Bušení na dveře, kopání, nadávání,“ vyjmenovává zdravotní sestra. Říká ale, že jí to nevadí. „Věděla jsem, do čeho jdu. Samozřejmě vždy záleží na konkrétním klientovi, ale těch agresorů je dost, protože alkohol a drogy hodně ovlivňují chování. Já se toho nebojím, každý příjem je zajištěný policií,“ doplňuje.

Podle ní ani není možné odhadnout, kdy bude na záchytce rušno. „Dřív platilo, že záchytka byla zatíženější třeba na Silvestra, ale dneska je to úplně jedno. Nezáleží, jestli je všední den nebo víkend, jestli se zrovna konají nějaké větší akce nebo ne, fakt je to nevyzpytatelné,“ komentuje.

Protialkoholní záchytná stanice, která už léta funguje v areálu Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje v Českých Budějovicích

Málokdy se stane, že na záchytku během 24 hodin nepřivezou vůbec nikoho. Ani přes den nemusí být situace klidnější. „Také není výjimkou, že odcházíte večer ze služby a předáváte úplně plnou stanici,“ dodává Drahomíra Procházková.

Připomíná ale, že protialkoholní záchytná stanice je hlavně zdravotnickým zařízením. „Měla by být hlavně pro lidi, kteří mají nějaký zdravotní problém. To není jen o tom, že hlídáme agresivní opilce, kteří tu buší do dveří, ale sledujeme stav toho pacienta, aby nebyl ohrožený na životě, takže tady máme i veškeré pomůcky,“ říká.

Je ale zároveň zvyklá na to, že její profese vzbuzuje velký zájem. Často musí odpovídat na zvědavé otázky. „V televizi a filmech bývají takové ty scény, že na opilce stříká voda. Hodně lidí se mě ptá, jestli to tady děláme. Ne, nic takového neděláme,“ uzavírá.

Všechny díly pořadu Co dělají najdete ZDE.

Spustit audio