Nechte si naklíčit semínka i luštěniny. Budou pro vás ještě prospěšnější

13. květen 2015

Oříšky, obiloviny, semínka, luštěniny. To všechno jsou podle Moniky Brýdové poklady v naší kuchyni, které bohužel ale často. Hlavně pokud je namočíme a necháme naklíčit, jsou velmi prospěšnou součástí našeho jídelníčku.

„Všechna semínka by se měla namáčet. Na povrchu totiž mají blokátory, takže abychom z nich dostali to nejlepší, musíme je probudit,“ říká Monika Brýdová.

Mnohé podle ní nejspíš překvapí, co všechno je možné nechat naklíčit. Nejedná se jen o známé fazole mungo, ale vynikající je například naklíčená čočka.

Pro klíčení je možné využít mnoho způsobů. Začátečníkům stačí cedník a miska. „Pár semínek v cedníku několikrát denně propláchneme a udržujeme je stále vlhké,“ vysvětluje Monika Brýdová.

Dobré je také použít zavařovací sklenici s víkem. „Do sklenice dáme namočená semínka a zašroubujeme víčkem, do kterého jsme udělali pár dírek. Poté pravidelně proplachujeme, necháme vždy odkapat vodu a ve sklenici se udržujeme vlhko,“ říká Monika Brýdová. Zájemci si mohou v obchodech koupit i speciální misky na klíčení.

Jak namáčet a klíčit semínka

SEMÍNKOVÁ POMAZÁNKA
Jakákoli semínka (například směs slunečnice a dýně) přes noc namočíme. Propláchneme, necháme okapat. Dáme semínka do mixéru, přidáme sušená rajčata, česnek, trochu uzené papriky (koření), olivový olej, sůl a pepř. Rozmixujeme. Pomazánku můžeme mazat na pečivo, ale hodí se také do tortil nebo do zapékaných šneků z listového těsta.

Celý rozhovor s Monikou Brýdovou o syrové stravě, semínkách a obilovinách si poslechněte v záznamu pořadu Dámská jízda, který připravuje Mirka Nezvalová.

Spustit audio