Neposekané kopřivy na louce v Českých Budějovicích už zachránily stovky motýlů

Tři ostrůvky neposekaných kopřiv u cyklostezky na Hlubokou u Českých Budějovic zachrání stovky baboček. A to není málo. Motýli z české přírody totiž postupně mizí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Živý plot z kopřiv se stal azylem housenek tří druhů baboček

Živý plot z kopřiv se stal azylem housenek tří druhů baboček | Foto: Martin Němec, spolek Pro živou krajinu

Živý plot z kopřiv se stal azylem housenek tří druhů baboček. Některé z nich jsou stejně krásné jako motýli, kteří se z nich později vylíhnou.

Na černou s bílými puntíky upozorňuje Martin Němec ze spolku Pro živou krajinu. Právě on je otcem jednoduché myšlenky, jak udělat něco pro to, aby ve městech bylo vidět více motýlích křídel.

„Smyslem našeho snažení je upozorňovat i na zcela běžné druhy, které pomalu v krajině ubývají, a na to, jak jim můžeme pomoci. Není úplně smyslem propagovat ochranu motýlů, kteří jsou na všech místech v republice, ale chceme ukázat možnosti, jak můžeme pomoci přímo na vlastním dvorku,“ vysvětluje Němec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak mohou neposekané kopřivy zachránit život stovkám motýlů, zjišťovala redaktorka Jitka Cibulová Vokatá

Motýlů je v české krajině čím dál méně. „Žijeme v době, kdy se louky sklízí strojově a velkoplošně. Najednou se krajina ocitne bez květů a ti motýli, co jsou již vylíhlí, nemají šanci najít nektar. Anebo ti, co jsou jako housenka nebo kukla, jsou sklizeni a zahynou,“ vysvětluje českobudějovický entomolog Zdeněk Hanč.

„Pokud je chceme mít, můžeme se jim věnovat tím, že kopřivy někde necháme a babočky se na nich vyvinou. Housenky žerou listy, kuklí se na kopřivách, pak se vylíhnou a zase se kolem kopřiv budou pohybovat,“ říká entomolog.

„Malé housenky si poté, co se vylíhnou z vajíčka, vytvoří takové předivo. Pravděpodobně z důvodu termoregulace si z něj vytvoří hnízdo, ve kterém jsou první dny schované. Teprve postupně jak rostou, z nich vylézají a zvětšují si ho. Mnohdy je to zdálky patrné, že nahoře na vrcholcích kopřiv je vidět pavučinka a v něm černé housenky,“ popisuje Martin Němec ze spolku Pro živou krajinu.

Rozpoznat, že právě vaše kopřivy mohou zachránit motýly, je podle Martina Němce vcelku jednoduchá záležitost. Pestrobarevní krasavci se na jaře za záchranu života určitě odmění – budou nepřehlédnutelnou okrasou zahrady.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme