Neříkejte nashle. Shodíte tím celý předcházející rozhovor

20. leden 2018

Člověk je tvor společenský a nejjednodušší způsob, jakým dává najevo zájem o druhého člověka, je pozdrav. „Je to navázání vztahu, pozdravem ukazuji srdečnost a to, že jsem tu pro druhého,“ říká odbornice na etiketu Alena Špačková.

Čeština je relativně chudá na pozdravy, proto prosté dobrý den obměňujeme na dobré ráno, dobré dopoledne nebo dobrý večer. Existují i silně citově zabarvené pozdravy jako tě pic. „Nevylučuji, že je použijeme v situaci, kdy druhá strana přesně ví, že to myslíme v dobrém,“ komentuje Alena Špačková.

Ať už zvolíme jakýkoli pozdrav, můžeme ho odlišit od ostatních a povýšit na vyšší úroveň, když přidáme oslovení. „Pozdrav zní potom mnohem srdečněji. Je rozdíl, jestli řeknu jenom dobrý den, nebo dobrý den, paní Nováková,“ připomíná odbornice na etiketu.

Nezdravíme se však jenom při setkání, ale také při loučení. Při loučení má pozdrav stejnou hodnotu. Vyhněte se zkrácenému tvaru nashle. „Jsou lidé, kteří rozhovor v přátelském duchu ukončí pouhým nashle. To je shození situace, která měla nějakou hodnotu,“ varuje Alena Špačková.

Na shledanou je podle ní mnohem vlídnější, protože delší dobu zní. „Navíc souhlásky d a n dávají našemu projevu přesnější obrysy. To ukazuje spolehlivost. Vždycky řekněte na shledanou, pomáháte tak atmosféře v dané komunikaci,“ doplňuje Alena Špačková.

Rukulíbám je riskantní pozdrav, který si musíte předem natrénovat

Mezi méně tradiční pozdravy patří rukulíbám. Ten je podle odbornice na etiketu riskantní. Když ho muž zvládne s elegancí a žena pochopí, že to myslí velice mile, stačí zůstat u slovního vyjádření. Naše kultura totiž není zvyklá na líbání ruky.

Pokud se muž rozhodne políbit ruku jedné dámě ve společnosti, musí tak učinit i všem zbylým dámám. Tento pozdrav je ale třeba se předem dobře naučit.

„Nezvedám ruku dámy ke svým ústům, ale skloním se k její ruce. Ruku vezmu za konečky prstů a moje ústa se přiblíží k hřbetu ruky jenom na několik centimetrů, říká se, jen co ucítím parfém oné dámy. Pak se podívám do očí dámy, ručku jemně stisknu a pustím,“ popisuje Alena Špačková.

Spustit audio

Související