OBRAZEM: Vodopád v Terčině údolí zamrzl. Unikátní podívaná láká mnoho lidí

24. leden 2017

Ojedinělou podívanou nabízí díky letošním silným mrazům Terčino údolí u Nových Hradů. Zdejší zhruba dvacet metrů vysoký vodopád na říčce Stropnici zamrzl. Procházka údolím tak láká i v tomto ročním období mnoho lidí.

Anglický park Terčino (nebo také Terezino) údolí byl založen v polovině 18. století na podnět hraběnky Terezie Buquoyové. Jeho podoba vychází z tehdy módních romantických myšlenek Jeana-Jacquesa Rousseaua o pobytu ve volné, nespoutané přírodě. Základem je krásná novohradská příroda, které se místy pomohlo vybudováním zajímavých průhledů a několika romantických staveb.

Jednou ze staveb je například takzvaný Modrý dům pojmenovaný podle původní modré střechy. Bylo to prý nejoblíbenější místo hraběnky Terezie, která v něm po smrti svého muže trávila každé léto. Dnes však je po několika povodních z domu zřícenina.

Celým parkem, který má v současné době rozlohu okolo 140 hektarů, se vine říčka Stropnice. Právě na ní vznikl zhruba dvacet metrů vysoký umělý vodopád.

Údolí je ideálním místem pro rodinnou procházku, vede tudy i naučná stezka.

Zamrzlý vodopád v Terčině údolí u Nových Hradů
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.