Výstava v budově rozhlasu nabízí pohled do historie festivalu Okolo Třeboně

5. duben 2017

Multižánrový festival Okolo Třeboně slaví letos 25. výročí. Při té příležitosti uspořádali jeho zakladatelé v budově Českého rozhlasu České Budějovice výstavu fotografií. Přináší obrazové ohlédnutí za uplynulým čtvrtstoletím.

Historie festivalu pojmenovaného podle známé jihočeské lidové písně je velmi bohatá a plná známých jmen. „Já si myslím, že každý ročník je něčím originální. Začínali jsme s muzikou řekněme akustickou, pak se to měnilo a dneska nikdo nedokáže festival nikam zaškatulkovat, protože tam byli Pavel Šporcl, Michal Pavlíček, Nezmaři, Divadlo Járy Cimrmana, Kryštof, Chinaski. Po 25 letech máme za sebou stovky interpretů, mnozí z nich se do Třeboně rádi vracejí, a vymýšlíme další nové projekty a věřím, že ještě nějaký čas vydržíme,“ řekl hlavní organizátor Pavel Barnáš.

Autorem mnoha fotografií na výstavě je Jiří Kubička. Ten stál u zrodu festivalu jako spoluorganizátor. Na vernisáži zavzpomínal na vůbec první festivalový ročník. „Třeboň na to skýtala ideální prostor, protože malé zámecké nádvoří je uzavřené, takže žádné problémy se vstupenkami, vybralo se u brány a nikdo jiný tam nemohl. To bylo bez problémů, nebylo to na zelené louce, akorát jsme tenkrát zapomněli, že stmívá, takže jenom dvě lucerny na tom nádvoříčku osvětlovaly koncert, ale další roky už byli osvětlovači. Já jsem stačil fotit, starat o vstupenky, které jsme si sami tiskli, sami číslovali, sami prodávali, a ještě jsem večer točil pivo. Bylo to takové hektické a bylo to krásné,“ vyprávěl.

Zahájení výstavy v budějovickém rozhlase se neslo v uvolněné atmosféře. O hudební doprovod se postarali kmotři festivalu, členové skupiny Nezmaři, a to včetně Pavla Zajíce, který během konání hudební přehlídky Okolo Třeboně zastává funkci ředitele pro koncepční a strategickou činnost.

Zároveň byl také kmotrem vernisáže a prozradil, že si nadcházející ročník festivalu nenechá ujít.
„Když jsme kmotři festivalu, tak samozřejmě nesmíme chybět na žádném ročníku. Ono vlastně letos to má být takové trochu rozložené, už to nebude klasický dvoudenní festival, ale spíš taková série jednovečerových koncertů. My tam budeme hrát s muzikanty ze symfonického orchestru Českého rozhlasu,“ dodal.

Expozice 25 let Okolo Třeboně je ve výstavních prostorách Českého rozhlasu České Budějovice k vidění do konce dubna.

Nadcházející ročník festivalu potrvá od 23. června do 27. července. Jako každý rok vystoupí Divadlo Járy Cimrmana, dalšími lákadly jsou například Hradišťan a Vlasta Redl, Václav Neckář či Bratři Ebenové.

autor: mvo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.