Observatoř na jihočeské Kleti se zapojila do vesmírné ochrany Země

Vědecky uznávaná teorie říká, že před 65 miliony lety zasáhl planetu Zemi obrovský asteroid. A následkem srážky vyhynuli dinosauři. Kdyby se něco takového opakovalo teď, doplatilo by na to lidstvo. Před nebezpečnými planetkami ve vesmíru má proto Zemi chránit mezinárodní systém. Jeho součástí je nyní i hvězdárna na jihočeské Kleti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křest planetek na Observatoři Kleť

Křest planetek na Observatoři Kleť | Foto: Jitka Cibulová Vokatá

Jihočeská observatoř je jedním z dvacítky pracovišť ve světě, které se touto činností zabývají. Kleť má přitom se sledováním planetek - neboli asteroidů - velké zkušenosti. Objevila jich už přes tisíc.

Jedná se o zakázku od Evropské kosmické agentury. Za kontrakt na víc než dva roky zaplatila observatoři na Kleti 60 tisíc eur, v přepočtu necelé dvě miliardy korun.

„Konkrétní práce spočívá v dodání dat, čili přesných astrometrických poloh asteroidů na blízkozemních drahách. Jak na těch, které jsou vytipovány jako nejpodezřelejší, tak těch, které objeví na svém dalekohledu na stanici na Tenerife,“ říká ředitelka hvězdárny Jana Tichá.

Asteroidy jsou pozůstatky prvotního materiálu, ze kterého se tvořila sluneční soustava. Jedná se o různě velké balvany, kamenné nebo s příměsí železa, které obíhají po samostatných drahách kolem Slunce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nebezpečná tělesa sleduje pro Evropskou kosmickou agenturu i observatoř na Kleti, kde natáčel Jaroslav Skalický

Astronomové vědí o desetitisících asteroidů, které se mohou dostat do blízkosti zemské dráhy. Potenciálně nebezpečných je pouze něco přes tisícovku.

Podle neziskové organizace B612 Foundation se od roku 2000 Země srazila se skoro 30 většími asteroidy. Zeměkouli bombardují neustále, většina vesmírných střel ale naštěstí exploduje vysoko v atmosféře, a tak nepůsobí žádné škody.

Při loňském pádu čeljabinského meteoritu, ale tlaková vlna poničila na 7 000 budov a 1 500 lidí utrpělo zranění.

„Kdyby planetka dopadla do nějaké politicky kontroverzní oblasti na zemi, je otázka, jestli by to dané autority vůbec poznaly a nepovažovaly to za útok nepřátelské mocnosti,“ upozorňuje Tichá z observatoře na Kleti na další riziko zásahu Země planetkou.

Vědci z Evropské kosmické agentury chtějí za pár let vyslat k jednomu z asteroidů raketu a vyzkoušet, jak by její náraz mohl planetku z její nebezpečné dráhy vychýlit.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme