Obyčejný prášek do pečiva je kouzelný pomocník při úklidu. Zničí zašlou špínu i mastnotu

16. leden 2018

Nejen při pečení, ale také při úklidu a čištění je velkým pomocníkem kypřicí prášek do pečiva. V rubrice Pomáhejme si v pořadu Dámská jízda na upozornila Mirka Nezvalová, která tipy a rady dostala od své kamarádky Marcely.

Pokud máte zašedlé spáry mezi obkladačkami, můžete je vybělit pastou vytvořenou z kypřícího prášku a vody. Kašičku naneste na spáry, nechte působit a poté smyjte.

Zahnědlou termosku nebo plastovou lahev vyčistíte, když do ní nasypete jeden až dva pytlíky prášku do pečiva a zalijete horkou vodou. Nechte půl hodiny působit, potom důkladně protřepejte a vymyjte horkou vodou. Stejně se zbavíte i usazenin od černého čaje a kávy v hrnečcích.

Pokud máte zanesenou varnou konvici, dejte do ní lžičku prášku do pečiva, půl sklenky octa a dolijte do poloviny vodou. Povařte a nechte hodinu stát. Potom vylijte, důkladně vypláchněte a ještě jednou nechte projít varem s čistou vodou.

Do pekáče nebo hrnce s připečeným jídlem napusťte horkou vodu a nasypte dva balíčky prášku do pečiva. Nechte stát půl hodiny, pak vylijte a můžete nádobí snadno umýt.

Do zašlé trouby s příškvarky nasypte tři až čtyři prášky do pečiva, troubu krátce zahřejte a nechte ještě dvacet minut působit. Poté otevřete a vytřete. Zašlé hořáky a mřížku v troubě stačí jemně vydrhnout kašičkou z prášku do pečiva a vody.

Na stříbrné šperky nepotřebujete speciální čistič. Stačí do malého kastrůlku dát na dno alobal, nalít do poloviny vodu a vsypat jeden prášek do pečiva. Vložte šperky a krátce povařte.

Prášek do pečiva je také výborný na čištění mastných skvrn, protože mastnotu dobře rozpouští. Například na čerstvou mastnotu od tuku nasypte prášek, nechte 15 minut působit a smyjte.

Zašlé záclony se krásně vybělí, pokud do prášku na praní přidáte prášek do pečiva. Jsou-li hodně zažloutlé od cigaretového kouře, namočte je před praním do roztoku pěti balíčků kypřicího prášku a vody.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio