Operační důstojník může hasičům na dálku otevírat vrata a rozsvěcovat světla

14. říjen 2017

Když se malého dítěte zeptáte, co dělá hasič, má okamžitě jasno - přeci hasí požáry. Samozřejmě, ale profíci v uniformě hasičského záchranného sboru dělají i spoustu jiných věcí. V prvním díle nového seriálu Co dělají redaktorka Martina Toušková představuje práci operačního důstojníka.

Operační a informační středisko je prostor s přístupovým režimem. Smí se tam jenom na povolení. Je to jakýsi centrální mozek Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Pracuje tu také operační důstojník Jiří Hošna.

U operačních důstojníků se scházejí z celého kraje všechna hlášení o událostech, kde jsou potřeba hasiči, a to ve dne v noci, nonstop. A ze střediska také vycházejí pokyny k případnému výjezdu.

„Jsme schopni na jednotlivých požárních stanicích hasičům otevírat vrata, rozsvěcovat poplachová světla, zvedat závoru, otevírat výjezdovou bránu. Pokud se jedná o výjezd k mimořádné události, tak jsou tyto technologie nastaveny automaticky,“ popisuje Jiří Hošna.

Práce na operačním středisku je podle něj opravdu nárazová. Například v době, kdy středisko navštívila redaktorka Martina Toušková, řešili hasiči v kraji tři události. „Máme jednu dopravní nehodu - úklid vozovky v Českých Budějovicích, pak v Chotýčanech prořezávání stromů podél trati a v obci Ostrovec odstraňování zavěšených dubů nad komunikací,“ ukazuje Jiří Hošna.

Požáry tedy rozhodně nejsou tím, co jihočeské hasiče zaměstnává nejvíc. Největší procento zásahů tvoří technické pomoci, požárů je necelá pětina.

Jiří Hošna pracuje na operačním středisku více než deset let, předchozích čtrnáct strávil jako výjezdový hasič. Zkušeností v hasičské uniformě má tedy dost. A co je podle něj nejdůležitější pro člověka, který chce pracovat centrálním mozku hasičského záchranného sboru? „Je výhoda, pokud je člověk trochu flegmatik. Na operačním středisku totiž přijímáme tísňová volání, takže je třeba to řešit s chladnou hlavou. Pokud se člověk nechá strhnout, tak je na nejlepší cestě k tomu, aby udělal nějakou chybu,“ uzavírá.

Spustit audio