Písně pro desku Už sluníčko z hory vyšlo museli Minnesengři po sedmi letech nahrát znovu

Letošní rok patří Pavlu Žalmanu Lohonkovi. Tato jihočeská folková legenda slaví padesát let na hudební scéně. Český rozhlas České Budějovice proto vysílá seriál, v němž sám Žalman komentuje padesát nahrávek, které provázely jeho kariéru. Tentokrát Krajino, krajino.

„V roce 1983 byla už v kapele Minnesengři výtečná zpěvačka Jana Vejvarová. Natočili jsme pro Panton desku, která se měla jmenovat Už sluníčko z hory vyšlo, ale najednou se prostě deska nevydala,“ vzpomíná Pavel Žalman Lohonka.

Až o sedm let později se muzikantům ozval nový šéfredaktor Pantonu a řekl, že desku vydá. „Tak já jsem se vydal do budějovického rádia, že bychom tu desku obnovili, ale vloudila se jedna chybička, chyběla celá jedna polovina,“ vypráví Žalman.

Naštěstí se podle něj nejednalo o tu část, kde s Minnesengry hráli hosté, například Vladimír Merta. „Tak jsme s Pavlem Andělem Pokorným a Janou znovu sedli do studia a celou tu druhou půlku desky točili znovu,“ dodává.

Podařilo se a album Už sluníčko z hory vyšlo spatřilo světlo světa v roce 1990. Je na něm mimo jiné píseň Krajino, Krajino.

Spustit audio

Související