Policejní balistici zkoumali i amatérsky vyrobenou zbraň s hlavní z rezavé roury

30. červenec 2017

Zbraněmi a střelami z nich vycházejícími se zabývají policejní specialisté na balistiku. Na Odbor kriminalistické techniky a expertiz Policie Jihočeského kraje můžete nahlédnout s redaktorkou Martinou Touškovou v novém díle pořadu Co dělají.

Na pracovišti balistických expertiz působí například Oldřich Hořava. Když ho navštívila redaktorka Českého rozhlasu, měl zrovna na rukou rukavice a držel revolver. „Vzal jsem si rukavice, protože tu byli kolegové z kriminální služby a přebíral jsem stopy z trestných činů. Je to revolver, kterým bylo vyhrožováno. Teď ho budeme zkoumat, dostaneme stručný popis skutku s otázkami, na které chce vyšetřovatel znát odpověď,“ vysvětluje.

Na oddělení narazí návštěvník i na trezorové dveře. Podle předpisu tu totiž musí být trezorová místnost uzavřená těmito dveřmi. Za nimi u počítače sedí balistik Vladimír Hospodárský a právě pracuje se stopou z obvodního oddělení. „Je to rozpláclá olověná střela. Chceme natipovat typ střely a pak se ještě budeme zajímat o to, z jaké zbraně mohla být ta střela vystřelena,“ říká.

Práce na jedné zbrani podle něj někdy zabere pouhou hodinu včetně zapsání a zadokumentování, jindy to trvá půl dne i více.

Čtěte také

V balistické laboratoři se experti setkávají i s kuriozitami. „Je tady jedna zajímavá zbraň, tedy spíš taková atrapa zbraně. Jedná se o zbraň domácí výroby, kdy pažba se skládá ze dvou různých pažeb původně loveckých zbraní, nabiják je doma vyrobený. To dílenské zpracování je docela špatné. Hlaveň je vytvořena z kusů rezavé roury, na kterou je přidělané hledí z původně vojenské zbraně, spoušť funguje obráceně,“ ukazuje raritu Oldřich Hořava.

Zbraň domácího kutila se dostala do policejní laboratoře v souvislosti s jinou trestnou činností. „Byla zajištěna při domovní prohlídce. Protože policisté na místě činu samozřejmě neví, o jakou zbraň se jedná, tak všechny jdou k nám na zkoumání,“ dodává balistik.

Nepřehlédnutelná je na jeho pracovišti velká vitrína plná zbraní. „To je pracovní a studijní sbírka pracoviště balistiky. Tyto zbraně nám slouží při porovnávání se zbraněmi zajištěnými na místě činu. Pokud ve zkoumané zbrani chybí nějaká součástka nebo porovnáváme vnitřní mechanismy, jestli byla ta zbraň upravovaná nebo ne, tak k tomu pomáhá tato sbírka,“ říká Oldřich Hořava.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.