Porovnat mnoho druhů piva můžete na Mezinárodním pivním festivalu v Budějovicích

9. únor 2018

Opět do nového prostředí se stěhuje Mezinárodní pivní festival v Českých Budějovicích. Veřejnou část bude od středy 14. února hostit Kulturní dům Gerbera, odborné degustace a přednášky se odehrají v hotelu Malý pivovar.

Odborné části, v níž se soutěží o Zlatou pivní pečeť a Světovou pivní pečeť, se i letos účastní pivovary z celého světa. „Japonsko, Kazachstán, Rusko, Maďarsko, Irsko, USA. Jsou to především pivovary, které ve světě něco znamenají. Nechybí téměř všechny průmyslové pivovary z České republiky a velmi si vážíme účasti nových minipivovarů, které se také chtějí předvést na prestižní soutěži,“ říká ředitel festivalu Alois Srb.

Do soutěže se přihlásilo přes 250 pivovarů s více než tisícovkou vzorků, ceny se budou udělovat v 34 kategoriích. „Kvalitu piva posuzuje několik set odborníků. V každé kategorii se anonymně předkládají vzorky, piva se postupně vyřazují, až nakonec zůstane to nejlepší, které získá ocenění,“ popisuje Alois Srb.

Produkty od zhruba 35 výrobců pak budou moci lidé ochutnat při veřejné části v kulturním domě Gerbera. „Na výčepech bude asi 100 druhů točeného piva a 200 druhů lahvového piva. Aby lidé mohli skutečně porovnat, máme speciální skleněné korbely s mírou jedna deci. Všichni naši partneři mají povinnost hostům natočit tu deci piva, takže návštěvník má možnost ochutnat více druhů od různých výrobců,“ zve ředitel festivalu.

K akci již tradičně patří doprovodný hudební program. Od středy do soboty se představí například Keramička, Babouci, Papouškovo sirotci, Patrola country, Folimanka Blues nebo Limit. „Protože objekt Gerbery je poměrně rozsáhlý, bude i druhé pódium, kde vystoupí PiňaKoláda a Pošumavská kapela. Muziky bude dost a bude v takové formě, aby návštěvníky pobavila, ne otravovala,“ dodává Alois Srb.

Gerbera se každý den pro návštěvníky otevírá v 16 hodin, hudební vystoupení začínají v 17 hodin. Vstupné v předprodeji činí 99 korun, na místě 130 korun. Další informace najdou zájemci na www.pivnipecet.cz.

Spustit audio