Představujeme nové dechovky. Vyberte v naší anketě ty nejlepší - 6. kolo

4. červen 2017

Ke svému závěru se blíží letošní ročník úspěšné přehlídky 7x7 jarních dechovek. Již pošesté jsme vám v neděli po poledni představili nové písně z dechovkového žánru. Nyní můžete na webu hlasovat pro tu nejlepší.

7x7 jarních dechovek se vysílá v rámci Písniček pro radost. Tento nejpopulárnější pořad Českého rozhlasu České Budějovice v současnosti nabízí výběr z tisíců různých dechovek. A nyní sami rozhodnete, které nové skladby si zaslouží zařadit do naší hudební databáze.

Hudební redaktor Zdeněk Voráč vybírá nové písničky nejen od jihočeských dechových kapel, ale také z jiných českých krajů, z Moravy i ze Slovenska. V anketě nám pak dejte vědět, která skladba se vám nejvíce líbila.

Hlasování 6. kola skončilo. Děkujeme za hlasy.
1. místo - Šumavské návraty
2. místo - Chodouňská polka
3. místo - Dajte mně Aničku

Všechny díly pořadu 7x7 jarních dechovek najdete zde.


Poslechněte si celý pořad nebo ukázky a hlasujte pro píseň, která vás nejvíce zaujala. Odeslat můžete jeden hlas. V šestém kole, které trvá do 8. června do 12 hodin, máte na výběr z těchto dechovek:

0:00
/
0:00
0:00
/
0:00
0:00
/
0:00

Valaška - Ťuky, ťuky na okénko
Hudbu k polce z loňského alba Valašky složil umělecký vedoucí Václav Maňas mladší, text pochází z autorské pozůstalosti Vladimíra Salčáka. Zpívají Ivona Psotová, Kristýna Divošová, Svatoslav Tarabus a Stanislav Satin.

Bojnická kapela - Odtrhla sa skala
Skoro katastroficky zní název tohoto lidového valčíku. Co se skutečně stalo, prozradí sólisté Bojnické kapely Simona Janovičová, Dominika Pösová a Ladislav Mišeje. Píseň pro tuto slovenskou dechovku upravil Luboš Pilár.

Vrchovanka - Pivařská
Malá chodská dechovka Vrchovanka sídlí v Mrákově u Domažlic. Album s písní Pivařská je na světě už devět let, ale do naší fonotéky se dostalo až nyní. Polku Milana Hranaie zpívají Jiří Kupilík s kapelníkem Petrem Němcem.

Věnovanka - Šumavské návraty
Mladá dechovka vznikla v roce 2012 v Čáslavi, vede ji Václav Musílek a věkový průměr kapely činí pouhých 22 let. Valčík Šumavské návraty Kamila Havelky se slovy Jaroslava Hájka zpívají Klára Bucková a Michal Čejka.

Mistříňanka - Dajte mně Aničku
K nové moravské tvorbě patří polka Miloslava Richarda Procházky, kterou textem opatřil křídlovák Mistříňanky Kryštof Neduchal. S kapelou zpívají Dominika Hromková, Štěpánka Pšovská, Jan Olexa a Vít Nosek.

Cyrilka - Kalná voděnka
Před pěti lety vznikla kapela Cyrilka, kterou vede Miloš Šikula. O valčík Kalná voděnka se autorsky podělili tři členové muzikantské rodiny Prajkovy z Lanžhota: Martina, Marek a Lukáš. Martina s Markem svou píseň také zpívají.

12° Plzeň - Chodouňská polka
Dechovkovou klasiku Josefa Poncara a Ladislava Jacury na své první album ji nahrála 12° Plzeň, dechovka plzeňské konzervatoře. Kapelu vede hornista České filharmonie Jindřich Kolář a zpívají s ní Barbora Čížková a Jan Šimůnek.

Po odvysílání všech sedmi kol dechovkové přehlídky se můžete těšit na speciální závěrečný díl. Znovu uslyšíte dechovky, které se vám nejvíce líbily.
Všechny díly pořadu 7x7 jarních dechovek najdete zde.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.