Preso existuje! Rozhlasový sloupek spisovatele Jiřího Březiny

10. leden 2017

Osobnosti jihočeského kraje píší a čtou glosy pro Český rozhlas České Budějovice. Jejich zamyšlení uslyšíte každý všední den v ranním vysílání v 7.40 hodin. Mezi autory patří i spisovatel Jiří Březina. Jeden ze svých sloupků věnoval kávě.

Jiří Březina: Preso existuje!

Onehdá se mi stala jedna taková nepříjemná věc. Vešel jsem do kavárny a objednal si preso. Klasické české preso. Jenže místo šálku kávy se mi od obsluhy dostalo odmítnutí spojeného s blahosklonným úsměvem. Že prý to moje preso neexistuje. Ale pokud chci, ukážou mi, jak se vaří skutečná káva.

Spolknul jsem poznámku o tom, že to své preso jsem pil už aspoň tisíckrát v desítkách podniků, takže o jeho existenci nemůže byt pochyb, a odešel jsem. Byl jsem rozmrzelý a nemohl jsem tu příhodu dostat z hlavy. To je divná kavárna, když tam neumí dát zákazníkovi to, co si přeje, říkal jsem si. Nebo je chyba ve mně?

Mé pochybnosti rozptýlil rozhovor s jiným kavárníkem. Vojta umí všechny druhy kávy, dokonce i české preso nebo obligátní pikolo. A připraví ho bez významného pozdvihnutí obočí.

Vojta říká, že káva se pije v každé zemi jinak. A omezovat tento nápoj na dva tři způsoby přípravy je prý naprostý nesmysl.

Na kávové diktátory má Vojta také svůj názor. Vyprávěl mi o člověku, který byl v jeho kavárně častým hostem a neustále si stěžoval na kvalitu nápojů. Má prý dokonalou chuť a pozná, že tohle rozhodně není dobrá káva.

Vojta se jednoho dne rozčílil, připravil mu pět šálků, a host měl určit, jakou kávu obsahují. Když vyhraje, bude mít navždy vše gratis. Degustátor si z každého šálku usrkl, zkušeně poválel na jazyku a ke každému doušku uspořádal malou přednášku o tom, z jakého kontinentu káva pochází a jakým způsobem pražení prošla.

Když mu pak Vojta prozradil, že udělal pět naprosto stejných káviček, odebral se milý host beze slova o dům dál a už ho v kavárně neviděli. Asi začal chodit ke konkurenci, tam, kde neznají české preso.

Jiří Březina je spisovatel, žije v Českých Budějovicích. Napsal tři detektivní romány se svérázným vyšetřovatelem Tomášem Volfem: Na kopci, Promlčení a Polednice.

Čtěte také

Všechny Rozhlasové sloupky můžete poslouchat ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.