Při plném výkonu by kleťské antény uvařily natěrače

28. červenec 2014

Jednou za čas musí být kvůli výluce vysílače Kleť zajištěna bezpečnost specialistů, kteří musí například natírat kotevní lana hlavního stožáru.

„Představte si antény jako obří mikrovlnu troubu. Prostě by ty natěrače uvařily," vysvětluje Petr Scheinpflug z kleťského velína Českých radiokomunikací. Je to právě on, kdo může prostým stisknutím zeleného tlačítka snížit výkon vysílače signálu Českého rozhlasu České Budějovice na jednu pětinu.

Na hlavní 175 metrů vysoký sloup ověšený anténami v tu chvíli totiž vyšplhají specialisté na výškové práce, kteří mají zdánlivě jednoduchý úkol, natřít penetračním roztokem kotevní lana. „V praxi to vypadá tak, že se chlapi ráno v sedm odlepí od země, a až pozdě odpoledne se snesou z výšky zpět," popsal náročné natírání Petr Scheinpflug.

Vysílač na Kleti

Nevadí bouřka ani výpadek elektřiny

Jedna taková výluka postihla vysílání Českého rozhlasu České Budějovice na začátku července. O prázdninách plánují České radiokomunikace na Kleti ještě jednu celodenní výluku. A znovu to bude kvůli celkové kontrole hlavního stožáru. Jiné opravy a kontroly vlastních vysílačů zvládají odborníci za plného provozu. Například Český rozhlas České Budějovice má ve vysílacím sále hned dva vysílače. „Kdyby jeden selhal, automatiky naskočí druhý a prodleva ve vysílání není ani minuta," vysvětluje Petr Scheinpflug funkce záložních systémů.

Na Kleti se nemusejí bát ani bouřky nebo výpadku elektřiny, a že jí vysílače všech rádiových i televizních stanic spotřebují pořádné množství. Chod vysílacího sálu jistí vedle dvou paralelních linek i výkonný diesel agregát. V posledních patnácti letech své služby na Kleti, ale Petr Scheinpflug náhradní zdroj energie nikdy nepotřeboval. „Ne v ostrém provozu, pravidelně ale ověřujeme funkci záložního generátoru. Funguje perfektně."

autor: Ivan Studený
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.