Připravte se na období masopustu. Inspirovat vás může veganská kuchařka

8. únor 2017

Na konci února začíná masopustní období. Podle starých lidových tradic bychom se v této postní době do Velikonoc měli vzdát masa. Co ale vařit? Inspirací vám může být kuchařka Vaření pro vegany s podtitulem Vegansky s chutí, kterou vydalo nakladatelství Ikar.

Kniha nabízí 100 receptů na celý den bez surovin živočišného původu. Napsala ji Berlíňanka Nicole Justová. Tato vnučka řezníka po celé dětství a dospívání jedla denně maso, až se jednou rozhodla, že to zkusí alespoň na pár dní bez masa. Zaujalo ji to natolik, že se stala vegankou.

Když se jí dědeček řezník zeptal, co hodlá jako veganka vlastně jíst, dozvěděl se, že tolik věcí, že o tom napsala celou knihu. Nicole Justová ukazuje, že připravit roládu nebo guláš, upéct cheesecake či vanilkové rohlíčky zcela bez použití potravin živočišného původu, není žádný problém.

Květákové karbanátky s mangovou omáčkou

Suroviny:
750 gramů květáku
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce vaječné náhražky v prášku (popř. 1 vrchovatá lžíce sójové mouky a 1 vrchovatá lžíce škrobu)
3 lžíce strouhanky
špetka cukru, sůl
2 lžíce drožďových vloček
4 až 5 lžic sójového mléka
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
čerstvě mletý černý pepř

Kuchařka Vaření pro vegany s podtitulem Vegansky s chutí nabízí sto receptů na celý den

200 gramů pohanky
1 lžíce veganského margarínu
7 až 8 lžic rostlinného margarínu na smažení

Suroviny na mangovou omáčku:
1 hodně zralé mango
½ cibule
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce bílého vinného octa
1 zarovnaná lžička soli
2 až 3 špetky kajenského pepře

Pohanku zalijeme 400 mililitry studené vody a přivedeme k varu. Přidáme ½ lžičky soli a zakryté necháme na mírném ohni asi 20 minut bobtnat, dokud se tekutina zcela nevsákne. Nemícháme. Nakonec ještě jednou přisolíme.

Oloupeme mango, dužinu odřízneme od pecky. Spolu s ostatními ingrediencemi na omáčku a 50 mililitry vody dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Omáčku ochutíme solí a kajenským pepřem.

Květák omyjeme, očistíme, pokrájíme a v robotu pomocí pulzování rozmělníme nahrubo. Občas robotem zatřepeme a květák prokypříme, dbáme, aby se příliš „nerozčvachtal“. Květák můžeme také nahrubo nastrouhat a v případě potřeby ještě nadrobno nasekat.

Květák dáme do větší mísy a pokapeme citronovou šťávou, Přidáme vaječnou náhražku, strouhanku, cukr, sůl, drožďové vločky a sójové mléko a uhněteme v homogenní hmotu. Ochutíme muškátovým oříškem, pepřem, případně přisolíme. Za směsi vytvarujeme dvanáct karbanátků (cca 1,5 cm silných).

V široké pánvi s nepřilnavým povrchem rozpálíme olej a karbanátky postupně osmažíme na středním ohni dozlatova (2-3 minuty z každé strany). Hotové karbanátky můžeme udržovat v teplé troubě při 100 stupních Celsia.

Pohanku smícháme se lžičkou margarínu a podáváme s karbanátky a omáčkou.

Lasagne z červené řepy s rozmarýnovými žampiony

Suroviny:
500 gramů špenátu
400 gramů žampionů
1 cibule
1 větvička rozmarýnu
200 gramů červené řepy
6 lžic olivového oleje
sůl
3 lžíce drožďových vloček
5 lžic sójového mléka
½ lžíce citronové šťávy
čerstvě mletý černý pepř
špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Kuchařka Vaření pro vegany s podtitulem Vegansky s chutí nabízí sto receptů na celý den

Špenát omyjeme, očistíme, odstraníme kořeny a stonky a listy necháme okapat na sítu. Žampiony očistíme, v případě potřeby osušíme a nakrájíme na čtvrtky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rozmarýn omyjeme, otřepeme dosucha a jehličky nasekáme nadrobno.

Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Červenou řepu kartáčkem očistíme pod tekoucí vodou a odstraníme zbytek natě (loupeme jen v případě nutnosti). Kruhadlem na zeleninu nakrájíme řepu na tenoučké plátky.

Plech vyložíme pečicím papírem, na něj rozložíme plátky červené řepy a rovnoměrně je pokapeme dvěma lžícemi olivového oleje.

Plátky řepy lehce osolíme a cca 10 minut pečeme v horké troubě na středním roštu. Poté troubu vypneme a plátky řepy v ní necháme ještě 10 minut dojít (dvířka trouby jsou přitom zavřená).

Mezitím smícháme drožďové vločky, sójové mléko a citronovou šťávu, osolíme a dáme stranou.

V pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje, vsypeme žampiony a zhruba 3 minuty je opékáme na středním plameni. Přidáme polovinu nakrájené cibule a necháme ji zesklovatět (cca 2 minuty). Přimícháme rozmarýn, osolíme, opepříme a dáme do trouby, aby směs nevychladla.

Ve vyšší pánvi nebo širším hrnci rozpálíme zbylý olej a na středním plameni zesklovatíme zbytek cibule (cca 2 minuty). Přidáme špenát a 2 minuty mícháme, dokud nezavadne. Teprve pak ho osolíme, opepříme a okořeníme špetkou muškátu.

Na dvou talířích vytvoříme z plátků řepy kruh o velikosti dlaně a potřeme trochou drožďové omáčky. Na řepu rozdělíme po lžíci špenátu, přikryjeme opět řepou a potřeme drožďovou omáčkou. Takto postupujeme do spotřebování všech přísad. Podáváme s rozmarýnovými žampiony.

Kuchařka Vaření pro vegany s podtitulem Vegansky s chutí nabízí sto receptů na celý den

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio