Pro látky jezdí návrhářka do New Yorku, v jednom obchodě stráví čtyři hodiny

4. červen 2015

Hana Zelenková z Tábora se od roku 2000 naplno věnuje módnímu návrhářství. Sklony k tomu ale měla od malička a i její předchozí profesní život se točil kolem oblečení. „Už když jsem byla malá, babička mi říkala, abych šla na švadlenu. Že si ušiju oblečení pro děti a budu se mít dobře. Já to nerada slyšela, ale už tenkrát jsem si sama vytvářela modely na panenky,“ vzpomíná.

Poté, co neuspěla s přihláškou na střední průmyslovou oděvní školu, vyučila se pánskou krejčovou. „Dnes myslím, že to bylo dobře. Ovládám díky tomu řemeslo,“ říká. Nakonec vystudovala i vysněnou oděvní školu v Prostějově a navíc ještě vyšší školu zaměřenou na návrhářství v Českých Budějovicích.

Pak ji ale osud zavedl do zahraničí. „Působila jsem jako mistrová na šicí dílně a jednoho dne narazila na leták, že oděvní firma v Rakousku pořádá Den otevřených dveří. Zorganizovala jsem tam zájezd a nakonec do té firmy odešla pracovat. Původně to mělo být na zkušenou na tři měsíce, ale stalo se z toho osm let,“ popisuje Hana Zelenková.

Ze zahraničí se po letech nevracela do Tábora, ale do nedaleké vesničky Brandlín. „Bylo to tak asi předurčené. Sháněli jsme nějakou chalupu, koupili usedlost v Brandlíně a tam se to úplně nabízelo pro ateliér. A přišlo to zrovna v době, kdy už jsem uvažovala o návratu do Čech,“ vypráví Hana Zelenková.

Musela zde ale začínat úplně od začátku. „Minul mě boom 90. let, neměla jsem kontakty, ale nebála jsem se toho. A opravdu postupně začaly přijíždět klientky z celé republiky,“ dodává.

Dnes Hana Zelenková spolupracuje například s baletkami Národního divadla nebo operní pěvkyní Karolínou Bubleovou Berkovou, která pochází také z Tábora. „Na hvězdy se šije stejně jako na kohokoliv jiného, ale s Karolínou je to jiné. Jsme přítelkyně. Kdysi jsem oblékala kapelu jejího tatínka a když ona začala růst v hvězdu, začala jsem šít i pro ni,“ říká.

Všechny modely Hany Zelenkové jsou originály. Látky nakupuje v zahraničí, protože české obchody mizí. „Hodně jezdím pro látky do New Yorku. Tam jsou obrovské obchody. V jednom strávím tak čtyři hodiny, ale je to prostě práce, musím vybrat nejvhodnější materiál,“ vysvětluje.

Zájemci mohou ve čtvrtek 11. června navštívit její autorskou přehlídky ve Špejcharu v Želči. Návrhářka zde představí aktuální trendy. „Letos jsou to kovy. Ty se aplikují všude a model rozsvítí,“ doplňuje.

Hana Zelenková byla hostem Mirky Nezvalové v pořadu Dámská jízda. Záznam si můžete poslechnout v odkazu výše.
Další díly Dámské jízdy k poslechu ZDE. Články k pořadu si můžete přečíst ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.