Profesionální hasička pracuje mezi autíčky, odstrkovadly a omalovánkami

6. srpen 2017

Nový víkendový seriál Co dělají v prvních dílech poodhaluje práci členů Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Mezi profesionální hasiče patří i ti, kteří mají v popisu práce vzdělávání a osvětu ostatních. Tak trošku učitelé v hasičské uniformě.

„Právě mířím na budovu B, do místnosti 313, kde máme multimediální učebnu. Exkurze přijde na půl desátou z příměstského tábora Českého červeného kříže,“ popisuje svůj ranní program Kamila Mráčková. Ta je profesionální hasičkou, ale díky svému pracovnímu zařazení na Oddělení ochrany obyvatelstva je vlastně něco mezi osvětovou pracovnicí a paní učitelkou. Ale v uniformě a s hodností kapitána.

Vzdělává - více či méně hravou formou - třeba seniory, starosty nebo učitele, ale hlavně děti. „Máme tady hasičská auta, ale také odstrkovadla, která podle mně děti baví úplně nejvíc. Můžeme také udělat trasu z dopravních kuželů, obléknout se do hasičských oblečků nebo si vzít hasičské omalovánky,“ ukazuje dětský koutek.

Spousta malých návštěvníků tak při návštěvě zatouží stát se hasičem. „Napadlo mě, že bych byl hasičem, protože jsou to lidé, kteří zachraňují životy a dělají dobré věci.“ „Já chci být hasičkou, protože zachraňují třeba i zvířátka a uhasí velký požár,“ zaznívá při exkurzi.

Kamila Mráčková je původním vzděláním sociální pracovnice, k práci v hasičské uniformě se dostala náhodou. Po škole nemohla najít zaměstnání. Zkusila konkurz na operátorku tísňové linky 112. Uspěla, zorientovala se a u Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje si našla přesně to, co jí sedí a baví nejvíc. Práci s lidmi, tedy hlavně s těmi malými. V parádně vybavené multimediální učebně se jich ročně vystřídá okolo tří tisíc.

Všechny díly pořadu Co dělají najdete ZDE.

Spustit audio