Projekt Nastartuj zdravý životní styl radí, jak zvládnout nápor lákadel o Vánocích

17. prosinec 2015

Koncem září vstoupila jednašedesátiletá paní Jana z Českých Budějovic do projektu pořadu Dámská jízda. Chtěla se pokusit nastartovat zdravý životní styl. Po třech měsících má skvělé výsledky.

„Paní Jana vypadá úplně jinak, je to vidět na první pohled. Přestože váhový úbytek není od posledního měření nijak dramatický, tak úbytek tukový je opět tři kila,“ říká výživová poradkyně Jindra Jeníková.

Paní Jana velkou změnu cítí především na oblečení. „Už jsem musela zužovat šaty, které jsem si koupila před necelým měsícem. Opravdu nejde o počet kilogramů, ale vidím změnu na oblečení, to mě pořád motivuje dál,“ říká.

Na konci září měla v těle 25,7 kilogramů tuku, dnes o sedm kilogramů méně. Nový životní styl jí vyhovuje. „Ta strava mi vyhovuje a dál si chci připravovat jídla, která jsou zdravá a dělají mi dobře,“ dodává.

V nadcházejícím období bude ale třeba odolat řadě vánočních pochutin. Jindra Jeníková proto radí osvědčené pravidlo čtyř talířků: „Vánoce jsou spojené s uzobáváním, takže je dobré vždy zobat cíleně. Na jeden talířek si dejte slané pochutiny, na druhý cukroví, na třetí zeleninu a na čtvrtý ovoce. Když si vezmete z prvního nebo druhé talířku, to znamená chlebíček nebo cukroví, tak další kousek musí být ze třetího nebo čtvrtého. Takto vám vláknina z ovoce a zeleniny začne zaplňovat žaludek a potom těch dobrot nesníte tolik a nemusíte se obávat následků.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.