Recept: Jahodový koláč s drobenkou
V těchto dnech právě dozrávají jahody. Ty se dají v kuchyni zpracovat na tisíce způsobů. Jedním a nejspíš nejklasičtějším z nich je jahodový koláč. Recept nám zaslala Eva Kantorové z Přední Výtoně.
Ingredience:
Těsto:
4 vejce
1 hrnek moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
šlehačka 250 ml
4 hrnky jahod
Drobenka:
1 lžíce másla
2,5 lžíce cukru krupice
3 lžíce hrubé mouky
Postup:
Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, přisypeme vanilkový cukr, postupně přimícháváme mouku s kypřícím práškem, přilijeme šlehačku a pořádně rozmícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do těsta. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech nalijeme těsto. Uhladíme a povrch těsně vedle sebe poklademe jahodami.
V míse promícháme cukr s moukou a nakrájeným máslem. Rukou zpracujeme a vzniklou drobenkou posypeme koláč. Pečemě asi 40 minut.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.