Recept: Jemný tvarohový nákyp s jablky
Na podzim má většina zahrádkářů nadbytek jablek a hospodyňky si lámou hlavu, co nového by z tohoto ovoce upekli či uvařili. Máme pro Vás jednoduchý recept.
Ingredience:
450 g hrubé mouky
250 g měkkého tvarohu
100 g moučkového cukru
250 g zakysané smetany
3 vejce
9 lžic oleje
prášek do pečiva
2 vanilkové cukry
8 jablek
šťáva z jednoho citronu
1 lžíce rozinek
100 ml mléka
Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme tvaroh, olej, jedno vejce, moučkový cukr, jeden vanilkový cukr a podle potřeby mléko. Jablka zakapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Zakysanou smetanu rozšleháme se zbylými vejci a vanilkovým cikrem. Zapékací formu vymažeme tukem a moukou, naplníme těstem, pokladame jablky, přelijeme smetanou a posypeme rozinkami. Pečeme asi 40 minut.
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.