Rozhlas vydal knihu Jihočeši. Přečtěte si příběhy osobností spjatých s naším krajem

27. duben 2015

Ke svému 70. výročí připravil Český rozhlas České Budějovice publikaci autoportrétů Jihočeši (rodem či srdcem), která vychází ze stejnojmenného dokumentárního rozhlasového cyklu. Výpovědi zajímavých osobností spjatých s Jihočeským krajem zaznamenává tým redaktorů českobudějovického rozhlasu. Knihu vydalo nakladatelství Českého rozhlasu Radioservis.

Vypravěči se ohlížejí za svými osudy pracovními i osobními. A ty bývají velmi pohnuté. Mnohdy takového druhu, že současný posluchač - a v případě této publikace čtenář - musí pochybovat, zda by se s nimi sám popasoval.

Lze říci, že se tu potkávají dvě zasloužilé generace: dnešní šedesátníci a vedle nich osmdesátníci. Ti mladší měli životní cestu komplikovanou, plnou překážek pojených zejména s normalizací. Ti starší ji ale měli až těžkou, nebezpečnou, plnou zkoušek a ran. Osobnostem, které protrpěly úděl dvacátého století, a přesto se prosadily, přesto se ctí obstály, dodaly jejich zkušenosti na lidské pevnosti, moudrosti a noblese. Z jejich zážitků jsme se pokusili spravedlivě vybrat ty nejpoutavější, nejdůležitější a oborově pestré. Začtěte se, stojí to za to!

Jihočeši jsou unikátní projekt zaměřený na paměť regionu, je založen na výpovědích a vzpomínkách lidí z nejrůznějších oborů, kteří už mohou bilancovat svou životní a profesní dráhu. Kritériem výběru respondentů pro rozhlasový cyklus Jihočeši byla a je právě rodová či duševní spřízněnost s jihem Čech, zároveň ale také jistým způsobem zaklenutý oblouk životního příběhu.

Kniha Jihočeši (rodem či srdcem) vznikla také díky vstřícnosti a podpoře Jihočeského kraje a Jaderné elektrárny Temelín ze skupiny ČEZ.

Den otevřených dveří v Českém rozhlase České Budějovice. Křest knihy Jihočeši
autoři: Miroslav Tichák , Eva Kadlčáková
Spustit audio