Ručně vyrábí mýdla s medem nebo kozím mlékem. První vařila doma v kuchyni

23. červenec 2015

Mýdla se skořicí, medem, měsíčkem lékařským, levandulí, kozím mlékem nebo její oblíbená s avokádovým olejem a bambuckým máslem ručně vyrábí Kateřina Blažková ze Strakonic. Potkat ji můžete na různých řemeslných trzích. Autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová takto obdivovala její stánek v Horažďovicích.

Kateřina Blažková se přitom výrobě mýdel věnuje až v posledních letech. „To je tak, když člověku skončí rodičovská dovolená, přestěhuje se do jiného kraje a hledá práci, které je tu málo. Tak jsem se po letech vrátila ke svému původnímu oboru, mám vystudovanou chemickou školu, a řekla jsem si, že zkusím mýdla,“ vypráví.

Při výrobě používá pouze rostlinné oleje. V jejích mýdlech je asi padesát procent olivového oleje, dále palmový a kokosový tuk. Pak už přidává jen rozmanité ingredience, podle nichž se jednotlivá mýdla liší. V některých jsou drcené květy, jinde dokonce celé plody.

Mýdlo je podle Kateřiny Blažkové možné uvařit i doma v kuchyni, ona sama tak také začínala, ale kdo chce své výrobky prodávat, musí mít schválenou provozovnu.

Myslí si, že lidé by měli denně používat ručně dělaná tuhá mýdla místo kupovaných tekutých. „Tekutá mýdla obsahují hodně chemických látek, v ručně dělaných nejsou žádné konzervanty ani barviva. Ale samozřejmě mají také kratší trvanlivost, musí se spotřebovat do roka a půl,“ říká Kateřina Blažková.

Ačkoli vyrábí i dárková balení, zaměřuje se hlavně na mýdla pro každodenní použití, která si lidé z obyčejného sáčku hned dají do koupelny. „Pokud máte mýdlo k vaně nebo sprše, doporučuji po umytí vyndat a nechat mimo sprchový kout okapat na mýdlence. Mýdlo vyschne a vydrží vám pak déle než měsíc,“ dodává žena, která by ráda do budoucna svou výrobu ještě rozšířila.

Celý rozhovor s Kateřinou Blažkovou si poslechněte v pořadu Dámská jízda v odkazu výše. Dále se dozvíte, proč je dobré jíst melouny, okurky, rajčata, jablka a pomeranče a co je to emoční hubnutí.

Čtěte také

Spustit audio