S paraglidingem až do Kolumbie

4. duben 2011

Když se člověk prochází krajinou, občas si řekne, jaké by to asi bylo shlížet na zem jako pták, překonávat vzdálenosti jen díky proudění větrů, bezstarostně si plachtit vzduchem a užívat si tu volnost. Podobné pocity může zprostředkovat jeden letecký sport – paragliding.

A právě paragliding je hlavním tématem pořadu Host U Tří lvů, kam si Jiří Čondl pozval Miroslava Kovačičína, který létá už 20 let. Pan Kovačičín tento sport neprovozuje na závodní úrovni, ale doprovází české paraglidisty na mistrovství světa. To letošní se konalo v Kolumbii. A Češi bodovali – Renáta Kuhnová v kategorii žen získala zlato. Příští rok se pojede do Venezuely.

Paragliding vám může přivodit mnoho krásných zážitků, ale nezkušenému pilotovi vážná zranění, dokonce i smrt. Proto zájemci o tento sport musí nejprve projít kurzem, kde se seznámí s parametry křídla (padákový kluzák), jeho ovládáním; přístroji, které pilotovi sdělují důležité informace o letu; meteorologií, neboť pilot k letu využívá povětrnostní podmínky; a v neposlední řadě s termickou konvencí, která zase umožňuje stoupání.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio