Skupina cyklistů z Jistebnice u Tábora ujela přes dva tisíce kilometrů v jihoamerických Andách

Expedici do Peru v Jižní Americe podnikla skupina čtyř cyklistů z Jistebnice u Tábora. Za měsíc ujeli přes dva tisíce kilometrů hornatým terénem. Na kolech se dostali i do oblastí položených hodně vysoko nad mořem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklostezka, cyklotrasa, Divoká Šárka, cyklista

Cyklostezka, cyklotrasa, Divoká Šárka, cyklista | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Nejvýše jsme byli v průsmyku 4800 metrů,“ popisuje jeden z účastníku cyklovýpravy Filip Ryjáček, který stejně jako jeho kolegové pocítil příznaky výškové nemoci.

„Mysleli jsme si, že s tím nebudeme mít zásadní problém, ale je to znát. Zhruba nad čtyřmi tisíci metry to všichni poznali. Někteří snášeli bolesti hlavy lépe, jiní hůře. Po třech nebo čtyřech dnech to odeznělo,“ přibližuje Ryjáček.

Cyklisté denně ujeli zhruba sto kilometrů. Trasa vedla nejen přes hory, ale i pouští. Teplota vzduchu přes den stoupala k třicítkám, v noci mrzlo. Kvalita cest se hodně lišila.

„Když jsou tam silnice, tak jsou luxusní. To tady téměř nemáme, asfaltové cesty jsou pěkné. Na mapě je ale třeba silnice a na místě jsou kamenité šotolinové cesty. S brašnami a nákladem to byl velký problém,“ dodává Ryjáček.

Účastníci cykloexpedice do jihoamerického Peru se o své zážitky podělí dnes od 19 hodin v kulturním domě v Jistebnici.

Jan Kopřiva, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme