Soutěžní recepty z Dámské jízdy: Kuře na jablkách a šťavnaté kuře

18. říjen 2016

Soutěž se seriálem Ohnivý kuře vyhlásil pořad Českého rozhlasu České Budějovice Dámská jízda. Díky ní se můžete podívat na natáčení nebo získat kuchařku. Stačí, když pošlete svůj recept na netradiční úpravu drůbeže.

Recepty posílejte na emailovou adresu damska.jizda@cb.rozhlas.cz nebo poštou na adresu Český rozhlas České Budějovice, U Tří lvů 1, 37001 České Budějovice. Na obálku napište heslo Dámská jízda - soutěž.

Do soutěže se již zapojily Zdenka Kroulíková a Jana Píchová z Českých Budějovic. Jejich recepty zveřejňujeme. Ze zaslaných receptů porota nakonec vybere ty nejzajímavější. Tři posluchačky vyhrají návštěvu natáčení seriálu Ohnivý kuře, další získají kuchařku s originálními recepty z tohoto gastronomického seriálu.

Kuře na jablkách
Recept zaslala Zdenka Kroulíková

Suroviny:
600 gramů syrového drůbežího masa bez kostí
3 středně velká jablka
2 cibule
80 gramů másla
mletý pepř
300 gramů nadrobno nakrájeného sýra, nejlépe ementálu
150 gramů nahrubo nastrouhaného čedaru
50 gramů strouhanky
půl lžičky tymiánu
2 lžíce brandy nebo slivovice

Ohnivzdornou misku nebo kastrol vymažeme slabě máslem. Máslo, které nám zbylo, rozpustíme na pánvi a podusíme na něm oloupaná a na plátky nakrájená jablka. Cibule nakrájíme na kolečka a přidáme podusit k jablkům. Necháme změknout a dbáme na to, aby se jablka nerozpadla a cibule neztmavla.

Podušenou cibuli a jablka dáme do ohnivzdorné misky, na ně rozložíme osolené a opepřené drůbeží maso. V misce smícháme nastrouhaný sýr, tymián a strouhanku a touto směsí posypeme maso. Nahoru nakapeme slivovici nebo brandy a vložíme do středně vyhřáté trouby.

Pečeme asi 30 minut. Povrch musí být zlatavě hnědý a drůbeží maso křehké a měkké.


Šťavnaté kuře
Recept zaslala Jana Píchová

Kuchařka obsahuje 80 originálních receptů z gastronomického seriálu

Suroviny:
1 rozporcované kuře
1 balíček kysaného zelí
4 bobkové listy
1 cibule
3 stroužky česneku
kmín
150 gramů anglické slaniny

Zapékací misku vymažeme sádlem a dáme do ní vymačkané kyselé zelí. Posypeme jednou nakrájenou cibulí, česnekem rozkrájeným na kolečka, bobkovými listy, trochou kmínu a plátky anglické slaniny.

Nahoru položíme kuře potřené marinádou (trocha oleje, sůl, kari, grilovací koření). Přikryjeme poklicí, nebo alobalem a dáme péct při teplotě 210 stupňů na 40 minut. Pak odkryjeme a pečeme ještě 20 minut. Jako přílohu dáváme bramborové noky nebo brambory.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio