Statisíce českých semen luštěnin, obilovin i zeleniny leží hluboko pod zemí ve zmrzlé Arktidě

17. červenec 2016

V mínus osmnácti stupních, několik metrů pod zemí v daleké Arktidě je přes 400 tisíc českých semen. Leží v Globálním úložišti semen. To se skrývá na souostroví Svalbard v bývalém uhelném dole, více než tři tisíce kilometrů daleko od České republiky.

K semenné bance se vypravila i reportérka Českého rozhlasu Romana Lehmannová, která se připojila k expedici českých vědců v Arktidě. Už zdálky je slyšet hukot chladicího zařízení banky, ven vytéká trubkou zkondenzovaná voda vznikající právě při chlazení.

„Jsme 130 metrů nad mořem. Má to být taková výška, která zabezpečí, že i kdyby roztál veškerý led na obou pólech a zvýšila se hladina světového oceánu, tak to zůstane nezatopené,“ vysvětluje Oleg Ditrich z Centra polární ekologie Jihočeské univerzity.

Na úpatí hory je vidět pouze betonový vchod s plechovými dveřmi, uvnitř hory se ale skrývá ohromný prostor. „Banka je ve vytěženém dole. To umístění je unikátní, protože nehrozí zemětřesení a zároveň je v permafrostu neboli věčně zmrzlé půdě. Kdyby tedy došlo ke katastrofě elektrárny, dlouho by trvalo, než by se banka ohřála. A ohřála by se jenom na minus tři stupně, které jsou v permafrostu,“ říká Oleg Ditrich.

V kopci se skrývají stovky metrů chodeb a upravené prostorné sály. Zde jsou v regálech uložena semena v utěsněných sáčcích. V současné době chrání semenná banka v Arktidě přes dva miliony vzorků od různých druhů rostlin, ale kapacita je více než dvojnásobná. Svalbardská banka je součástí sítě semenných bank po celém světě.

Hluboko pod zemí v Arktidě jsou i česká semena. „Roku 2015 zaslal tým z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Ruzyni část duplikátů ze své genové banky. Poslali 806 sáčků, v každém 500 semen,“ uvádí Oleg Ditrich. Jedná se o české odrůdy zeleniny, ovoce, luštěnin, obilovin a jejich divoce rostoucích příbuzných. Dále jsou zde i semena léčivých a aromatických rostlin.

„Každá z uschovaných odrůd může být v budoucnu zdrojem genetického materiálu pro vypěstování odolných odrůd. To je určitě ekologičtější alternativa než masivní používání pesticidů,“ dodává Oleg Ditrich.

Semenná banka na Svalbardu je samozřejmě zamčená, běžný člověk se dovnitř nedostane.

Když není mlha, je tady krásně
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka