Svět reality a fantazie na plátnech Romany Schmittové rozjasňuje rozhlasovou kavárnu

24. listopad 2015

V Českém rozhlase České Budějovice vystavuje malířka Romana Schmittová, která tvoří pod pseudonymem ROSCH. Narodila se ve Strakonicích a v současnosti žije v Praze. V roce 2003 dostudovala střední školu reklamní tvorby v oboru propagační grafika. Absolvovala také výtvarné kurzy a semináře u akademických malířů.

V letech 2007 až 2014 představovala Romana Schmittová svou tvorbu ve stálých prodejních expozicích v Praze a Strakonicích. Mezi její nejúspěšnější autorské výstavy lze zařadit expozice v pražské galerii Solidet pod názvem „Cesta…mezi světy“ a společnou výstavu s fotografem Jakubem Ludvíkem na Staroměstské radnici v Praze nazvanou „Osobnosti mezi světy“.

Dílo Romany Schmittové lze zařadit do směru abstraktní exprese. Jde o techniku akrylu na plátně s kombinovanými technikami podmaleb, s výrazným použitím špachtlí, vrypů a struktur.

Inspirací pro svoji tvorbu nachází v běžném životě, v přírodě a jejích proměnách, architektuře, nekonečném vesmíru i v duchovním světě: „Snažím se vkládat do svých obrazů pozitivní energii, barevnost a energičnost a mým přáním je, aby každé mé dílo vneslo do lidských myslí a duší pocit světla a harmonie.“

Vernisáž výstavy „Mezi světy“ v kavárně Českého rozhlasu České Budějovice se uskuteční v pátek 27. listopadu v 18 hodin. Výstavu pak můžete navštívit každý všední den mezi 8. a 16. hodinou až do konce roku.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.