Tajemné akty a abstraktní obrazy vystavují dvě malířky v budově Českého rozhlasu

6. únor 2017

Výstavu obrazů malířek Zuzany Bínové a Andreji Gonšenicové můžete navštívit v budově Českého rozhlasu České Budějovice. Obě autorky jsou členky Volného sdružení umělců jižních Čech. Uvidíte abstraktní obrazy i tajemné akty. Vernisáž výstavy se uskuteční v pátek 10. února od 18 hodin.

Výtvarnice Zuzana Bínová se zaměřuje na moderní umění a akty. S malováním začala před čtyřmi lety v čase intenzivních příprav na státní zkoušku na Jihočeské univerzitě. Zbožňuje při malování především klid a všechnu energii soustředí do štětce, do jeho štětin, které míchají barvu, a pak jimi hladí plátno, někdy nahodilými, jindy přesnými tahy.

„V začátcích jsem potřebovala vypnout. Se štětcem v ruce jsem objevila svět klidu. Přes den učení, večer malování. S nadhledem říkám, že jsem inženýrka ekonomie, co se jednoho dne rozhodla malovat,“ dodává Zuzana Bínová.

Malířka Andrea Gonšenicová v sobě objevila touhu vyjádřit se už jako malá dívka. Často sahala po temperách, vodovkách, pastelkách, fixách, tužkách a propiskách, prostě po všem, čím se dalo nějakým způsobem něco kreslit, tvořit. Malování obrazů, převážně abstraktních, se věnuje od roku 2010.

„Obrazy vytvářím na míru, podle vkusu i interiéru. Důležitá je povaha místnosti, ve které bude obraz později vystaven, místo a úhel, ze kterého bude nejvíce vidět. Abstraktní obrazy podněcují fantazii, nechají myšlenky bloudit v barvách, představovat si, domýšlet. Ráno obraz působí jinak než při pozdním odpoledni, při večerní relaxaci opět dostane trochu jinou tvář,“ prozrazuje Andrea Gonšenicová.

Obrazy malířek Zuzany Bínové a Andreji Gonšenicové si můžete v budově Českého rozhlasu České Budějovice prohlédnout ve všedních dnech mezi 9. a 18. hodinou. Výstava potrvá až do 3. března 2017.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.