Tvořte z korku, papíru nebo plastelíny podle Velké knihy nápadů pro šikovné ruce

23. červen 2016

Korkové zátky nevyhazujte po večírku do koše. Můžete je krásně využít s dětmi nebo vnoučaty a vyrobit z nich lodičky, rodinu Zátkovu nebo hru Trpaslíku, hop! Inspiruje k tomu Velká kniha nápadů pro šikovné ruce, jejíž autorkou je Sabine Lohfová.

Kniha nabízí stovku nejrůznějších tvořivých nápadů, s nimiž si poradí malé i velké ruce. Návody pro každou příležitost jsou rozděleny podle materiálů a popisují jednotlivé kroky, jak postupovat.

Korkoví kovbojové a koně

Prérií projíždějí korkoví kovbojové na koních. Pokud si takové kovboje chceš vyrobit sám, budeš potřebovat korkové zátky, zápalky, plsť a lepidlo. Z nástrojů se neobejdeš bez nože či řezáku a nebozízku. Práce s korkem vyžaduje trochu cviku, proto bude možná lepší, když ti s řezáním a vrtáním pomůže někdo dospělý.

1. Podélně rozřízni korek. Z jedné poloviny korku bude mít kůň krk, z druhé hlavu. Část určenou pro hlavu zkrať - kousek korku příčně uřízni.
2. Nalep hlavu na krk a krk nalep k dalšímu korku. Aby ti to lépe drželo, můžeš spoje zafixovat špendlíky.
3. Předvrtej zespoda břicha čtyři dírky, do kterých strčíš zápalky jako nohy.
4. Uši můžeš udělat z plsti. Hřívu a uzdu nalep z vlny.

Postavičku kovboje slepíš z korku a kousků plsti. Pak už kovboje jenom posadit a přilepit na koně.

Velká kniha nápadů pro šikovné ruce Sabine Lohfové

Kromě kapitoly s inspirací na korkové výrobky jsou v knize kapitoly zaměřené na tvoření z papíru, lepenky, dřeva, přírodnin, látky a plastelíny.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio