V krumlovském klášteře si vyrobíte vonný olej a zjistíte, že na mozek je nejlepší chmel

17. srpen 2017

Teprve nedávno se veřejnosti otevřel rozsáhlý objekt nazvaný Kláštery Český Krumlov. Areál se skládá z bývalých klášterů minoritů a klarisek a nabízí řadu prohlídkových okruhů. Jedním z nich je interaktivní expozice lidských dovedností.

Ta má přilákat rodiny s rodiny a školní skupiny. Expozici tvoří několik místností, v nichž si lidé mohou osahat různé exponáty, sami vyrábět vonné oleje nebo soli do koupele, tisknout na Gutenbergově knihtisku, hrát si.

Například jedna z místností voní bylinkami. Jsou tu usušené byliny, lidé k nim mohou přivonět, ale také si vyrobit bylinný olej. Součástí expozice je hmatový panel a čichový panel. „Nemyslíme jen na návštěvníky, kteří vidí. Mohou k nám přijít i lidé se zrakovým postižením a také si tuto expozici užijí,“ připomíná manažer programu Ivo Janoušek.

Zaujme také figurína, z níž je možné vyjímat jednotlivé orgány. „My jí říkáme Marta. Každý ji může otevřít, vytáhnout nějaký orgán a zjistit, co mu prospívá. Pánové třeba rádi vyndávají mozek, otočí ho a s radostí zjistí, že na mozek je nejlepší chmel. Většina mužů odsud odchází a říká: Tak pivo tedy určitě pít nepřestanu,“ popisuje Ivo Janoušek.

Zatímco ve většině muzeí se na exponáty sahat nesmí, v expozici lidských dovedností v českokrumlovských klášterech je to žádoucí. „To je idea, se kterou přišly naše muzejní pedagožky. I my máme nejrůznější expozice se sochami a malbami, na které opravdu sahat nemůžete, ale chtěli jsme našim návštěvníkům dopřát prohlídkový okruh, kde si mohou na všechno sáhnout. Chceme, aby si tady děti i rodiče hráli, aby si opravdu užili to, co třeba v minulosti bylo pro mnoho lidí obvyklé,“ dodává Ivo Janoušek.

Na interaktivní expozici lidských dovedností je podle něj dobré vyhradit si celý den. „Historický objekt bývalého kláštera klarisek můžete projít od sklepa až po půdu, ale to není vše. Každou sezónu přidáváme nějakou sezónní výstavu. Teď tu máme jubilejní výstavu české malířky Emy Srncové, která potrvá do 30. září,“ uzavírá.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.