V Písku a Táboře bude k vidění čáslavská kalva, část lebky Jana Žižky

Města Písek a Tábor si připomínají 590 let od skonu Jana Žižky z Trocnova. Prácheňské muzeum v Písku až do pátku pořádá o slavném českém vojevůdci, který neprohrál žádnou bitvu, krátkodobou výstavu. Můžete na ní vidět i unikátní exponát - tzv. čáslavskou kalvu neboli vrchní část lebky Jana Žižky z Trocnova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Písek

Písek | Foto: Alena Palečková

Žižkovy ostatky můžete v Pracháňském muzeu vidět ještě dnes, zítra a pozítří v době od 9 do 17 hodin. V sobotu se pak lidé mohou sejít v 10 hodin dopoledne na nádvoří muzea, odkud bude kalva slavnostně převezena do Tábora.

Kalva se našla ve zdi kostela sv. Petra a Pavla v Čáslavi a je připisována Janu Žižkovi. Je ale pravda, že nález z roku 1910 nelze stoprocentně identifikovat. Nicméně pravost těchto ostatků nelze vyloučit, má to oporu v antropologických výzkumech minulých let.

Ukázaly, že se jedná o lebku muže, který v útlém mládí oslepl po těžké sečné ráně, dožil se více než 60 let a na sklonku života se mu zahojilo větší zranění nad druhým okem.

Pokud tedy tato lebka patřila skutečně Janu Žižkovi z Trocnova, tak návštěvníci mohou sami najít odpověď na jednu záhadu českých dějin - na které oko byl hejtman husitských polních vojsk skutečně slepý.

Kosterní pozůstatky z tzv. čáslavského nálezu. Některé z ostatků s velkou pravděpodobností náleží husitskému vojevůdci Janu Žižkovi. | Foto: public domain Emanuel Vlček

Jan Žižka zemřel 11. října 1424. V Táboře už v předvečer tohoto výročí, v pátek 10. října, mohou lidé přijít na pietní akt na Žižkovo náměstí. Před vojevůdcovou sochou tam bude také představena nová kniha o Janu Žižkovi z pera táborského historika Zdeňka Vybírala.

V sobotu, kdy Žižkovy ostatky dorazí do Tábora z Písku, program začíná ve čtyři hodiny odpoledne. Žižkova kalva bude nesena historickým centrem města za doprovodu ozbrojenců.

Zhruba v půl páté je ale napadnou odpůrci husitů, kteří se pokusí zabránit další cestě Žižkových ostatků do historické radnice, kde nyní sídlí muzeum.

Pokud nebudou úspěšní, začne krátce na to výstava nazvaná Žižka 1360?-1424. Lidé ji mohou navštívit až do soboty 18. října.

Náměstí v Táboře se sochou Jana Žižky | Foto: Patrik Rozehnal

Jan Kopřiva, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme