Vánoční cukroví na poslední chvíli? Hned měkké perníčky a rychlé čokoládové sušenky

14. prosinec 2017

Své dva recepty poslali do pořadu Dámská jízda manželé Bednářovi z české Paříže. Vhod přijdou těm, kdo ještě potřebují rychle upéct vánoční cukroví.

„Perníčky podle tohoto receptu jsou měkké už druhý den. Čokoládové sušenky připravíte rychle a je nejlepší je dělat z dvojité dávky, protože se po nich velmi rychle zapráší,“ napsali.


Výborné čokoládové sušenky

Suroviny:
125 gramů másla
40 gramů cukru krupice
175 gramů hladké mouky
2 čajové lžičky kypřícího prášku
25 gramů škrobu
60 gramů čokolády na vaření
1 čajová lžička kakaa
3 až 4 čajové lžičky teplého mléka
čokoláda

Máslo s cukrem vyšleháme, přidáme rozpuštěnou čokoládu a znovu vyšleháme. Přidáme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem a škrobem, kakao a přilijeme mléko. Dobře vymícháme.

Naplníme strojek na sušenky (lze použít také zdobící sáček s tryskami) a ihned vytlačujeme na plechy, které jsme si lehce vymastili. Jde to velmi rychle. Pečeme v troubě vyhřáté troubě na 150°C asi 10 až 12 minut.

Vychladlé namáčíme z poloviny v rozpuštěné čokoládě a ukládáme na pečicí papír, kde necháme čokoládu ztuhnout.


Perníčky

Suroviny:
100 gramů másla nebo rostlinného tuku
450 gramů medu
220 gramů cukru krupice
1 kilogram hladké mouky
2 kypřící prášky do pečiva
špetka soli
půl čajové lžičky mletého hřebíčku
1 čajová lžička mleté skořice
2 vejce
marmeláda
čokoláda

Perníčky podle receptu manželů Bednářových z české Paříže

Med, cukr a máslo za stálého míchání ohříváme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí. Poté odstavíme z plotýnky a necháme trochu vychladnout.

Do mísy přesejeme mouku, promícháme s kypřícím práškem, skořicí, hřebíčkem, přidáme špetku soli, přilijeme medovou směs a vajíčka, která jsme si předem rozkvedlali v hrnečku. Vypracujeme těsto.

Na pomoučeném vále vyválíme placku silnou asi 3 milimetry. Vykrajujeme různé tvary a ukládáme na vymaštěné plechy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150°C do světle hněda.

Spodní stranu perníčku potřeme marmeládou a slepíme s druhým perníčkem. Nejlepší je marmeláda rybízová. My používáme vlastní míchanou, a to z červeného a černého rybízu, josty, borůvek, malin, jahod.

Přes noc necháme uležet a druhý den namáčíme z poloviny v čokoládě a ukládáme na pečicí papír. Necháme ztuhnout nejlépe venku.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.