VIDEO: Během majálesu budějovický rozhlas poodhalil zákulisí, nabídl besedy a další akce

26. květen 2016

Letos poprvé se Český rozhlas připojil k Budějovickému majálesu. Během čtyř dnů se v budově v ulici U Tří lvů uskutečnila řada akcí. Studentským festivalem ožily sály i kavárna, až do konce června tu zůstává výstava o Havlovi.

Majálesový týden začal v pondělí Dnem otevřených dveří. Návštěvníci se podívali do studií, vyzkoušeli si práci redaktora zpravodajství a užili si hudební program, nejprve venku na ulici, poté kvůli nepřízni počasí ve studiovém sále.

V rozhlasové kavárně zahájil ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský výstavu s názvem Politika a svědomí, která připomíná morální odkaz Václava Havla. Na její přípravě spolupracovala knihovna s ministerstvem zahraničí a Ústavem pro studium totalitních režimů. Expozice v kavárně zůstane do konce června.

Během majálesového programu mohli zájemci besedovat s celou řadou osobností. Dorazil například televizní moderátor Daniel Stach, který je známý z pořadu České televize Hyde Park Civilizace. Prozradil, že jeho nedostižným snem je vést rozhovor s britskou královnou.

Jihočeský spisovatel David Jan Žák hovořil o své knize Návrat krále Šumavy. Odborníci se zúčastnili debaty o takzvaném Brexitu, tedy možném vystoupení Velké Británie z Evropské unie.

Po celý čtvrtek mohli lidé sledovat, jak vzniká nové hudební album. V rozhlasovém studiu totiž nahrávala kapela VEES a dveře byly otevřené všem. Program si pro Budějovický majáles připravilo o Radio Wave, které vysílá pro mladé. Součástí byla debata o Wavu, koncert a DJ set.

Posledním bodem majálesového programu v budově Českého rozhlasu České Budějovice byla FuckUp Night. Jedná se o vystoupení, při nichž mluvčí hovoří o věcech, které se zrovna moc nepovedly.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.