Všechno nejlepší Pepíku, zazní z vysílání budějovického rozhlasu

17. březen 2014

19. března oslavují svůj svátek Josefové. Popularita jména Josef se zřetelně promítá také do našeho vysílání. Hudební gratulaci v Písničkách pro radost totiž od svých blízkých obdrží téměř 60 jihočeských Josefů. Kapacitu pořadu gratulanti vyčerpali dva měsíce před vysíláním.

Gratulace pro Josefy nebo také Pepy, Pepíky, Josífky, Jožky, kterých nyní žije v Jihočeském kraji přesně 16 761, se prostřednictvím vysílání Českého rozhlasu rozletí jihočeským éterem ve středu 19. března mezi 10. a 13. hodinou. Své adresáty budou hledat například v Blatné, Chvalšinách, Kunžaku, Přední Výtoni, Týně nad Vltavou, Vlachově Březí, Slavonicích, Nové Včelnici, Klenovicícha dalších obcích.

Josef je jedno z nejoblíbenějších, a tedy i nejčetnějších českých jmen. V České republice připadá na 46 obyvatel jeden Josef, což v přepočtu činí téměř 226 tisíc mužů. Český rozhlas České Budějovice udělá radost jihočeským Josefům například písničkami Pepíčku, těš se od Vysočinky nebo Pivečko s pěnou od Viktorky.

Obsazeno bylo už v lednu
Kapacita pořadu Písničky pro radost je i přes tříhodinový časový příděl omezená. „Termín 19. března se letos zaplnil už 27. ledna. Dva měsíce předem bývají obsazeny i dny, kdy slaví svátek Anna, Jiří, Jana, Jaroslav, Marie nebo Václav,“ říká redaktor Písniček pro radost Zdeněk Voráč. Přesto v tento den posluchači uslyší nejen gratulace pro Josefy, ale také více než desítku narozeninových přání a samozřejmě spoustu krásných známých písniček.

Podle středečního hudebního scénáře posluchači uslyší například písničky Vracím se domů z nového CD Babouků, Krásný kout v srdci Čech od Veselky nebo Malý hošík černovlasý od Budvarky. Připraveny jsou i méně známé, avšak neméně krásné písničky Bítovská romance od Božejáků nebo Já jsem ten sedláček český od heligonkářského tria (nyní dua) Voraři. Nezapomeneme ani na milovníky moravské dechovky, uslyšíte Moravanku a Túfaranku.

I když Josefů mírně ubývá, stále jde o jedno z našich nejčetnějších jmen. Více už je pouze Jiřích, Petrů a Janů.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.