Výlov Rožmberka je atrakcí pro tisíce lidí. Láká je romantika i rybí pochoutky

Ještě za ranního šera začal výlov Rožmberka, největšího rybníka v České republice. Osmdesát procent vylovených ryb budou kapři, zbytek představují štiky, candáti a sumci. Jihočeští rybáři očekávají, že během příštích tří dnů se k Třeboni vydá na 40 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výlov Rožmberka

Výlov Rožmberka | Foto: Mária Pfeiferová

Pravidelní návštěvníci si pochvalují nejen množství rybích specialit, ale i romantickou scenérii, zejména pokud je rybník zahalen v mlze.

„Ráno tady byla mlha. Sice teď už se trošku ukazuje sluníčko, ale romantika tady je pořád,“ ujišťuje předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Výlovy Rožmberka se konají přibližně v první polovině října, kdy je počasí většinou příznivé. Důvody jsou ale ryze praktické.

„Rybářství Třeboň má 450 rybníků. Podzimní výlovy máme od polovičky září do konce měsíce listopadu. Rybník Rožmberk je jedním z lovených rybníků. Vzhledem k tomu, že musíme navazovat konkrétní rybníky z hlediska manipulace s vodou a logistiky kolem navážení ryb na sádky, vychází nám právě zhruba na toto období,“ vysvětluje Malecha.

Přehrát

00:00 / 00:00

O slavnostním výlovu Rožmberka mluvil předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha

Prvnímu letošnímu zátahu, který měl na starosti správce Rožmberka Stanislav Vestfál, přihlížely stovky zvědavců.

„Do neděle odhaduji pět šest zátahů. První den jeden, druhý den jeden až dva, třetí den potom, jak ubývá ryba z loviště, musíme chodit častěji,“ říká Vestfál.

Během prvního dne chtějí rybáři vylovit 200 metráků ryb. „Záleží na tom, kolik je v nevodu (síť používaná k výlovu rybníků) ryb. Teď je budeme třídit podle druhů a velikosti a budeme je vozit na sádky do Třeboně,“ doplňuje Malecha.

Výlov rybníka | Foto: Michal Jindra

Helena Šulcová, Mária Pfeiferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme