Vyrážíme na běžky. Mějte s sebou vždy jeden kus oblečení navíc a jezte

20. únor 2016

Jak rozhýbat celé tělo a užít si čerstvého vzduchu? Ideální je běžecké lyžování. Než však vyrazíte na běžky, je potřeba správně vybrat lyže i boty. Nezapomeňte také na správné oblečení a do batohu rozhodně přibalte svačinu.

Klasické běžkování je vhodné i pro seniory. Zapojí při něm celé tělo a snadno si mohou regulovat zátěž tím, že jednoduše zrychlí nebo zpomalí.

Pro běžkování si můžete vybrat hned ze tří druhů lyží. Takzvané klasičky, tedy lyže pro klasický styl, mají být o dvacet centimetrů delší než vaše postava. Platí pravidlo, že čím delší lyže, tím rychleji se na nich jede. Klasické lyže mají výraznější špičku a větší klenutí pod vázáním a patou boty.

Pro začátečníky jsou ideální takzvané nordic cruising lyže, které mají šupinky, tedy drobné zdrsnění skluznice. Navíc jsou tyto lyže podstatně širší, a proto stabilnější.

Co se týče tvrdosti lyží, platí, že čím tvrdší lyži zvolíte, tím rychleji pojedete. Tvrdá lyže ale vyžaduje správné zvládnutí odrazové techniky. Lyžařské hole vybírejte tak, aby vám madlo končilo u ramene.

Na mazání klasických běžeckých lyží se používá parafín, který se zažehluje do skluznice. Ten se doplňuje stoupacím voskem, díky kterému se můžete odrazit, aniž by lyže prokluzovala. Parafín a vosk se volí vždy podle teploty sněhu, jeho vlhkosti, teploty vzduchu a podobně. Správně namazat je mnohdy velmi obtížné, proto tuto práci raději svěřte odborníkům v servisu.

Lyže na bruslení, takzvané skejty, jsou o něco kratší než klasičky. Bývají o 5 až 15 centimetrů delší než vaše postava. Nemají výraznou špičku, ale naopak zpevněné hrany. Jsou užší než lyže klasické, a proto i méně stabilní. Tvrdé skejty se hůře ovládají, naopak měkké lyžaře brzdí.

Na tento druh lyží se nemaže žádný stoupací vosk, ale pouze parafín, díky kterému je lyže rychlá. Hůlky pro skejtování by měly končit v úrovni nosu.

Pokud se chcete oddávat klasickému i bruslařskému stylu, můžete si pořídit takzvané kombíky. Ty by měly být o 15 až 20 centimetrů delší než postava a jejich výběr je nutné konzultovat s odborníkem, který lyžování rozumí a dokáže odhadnout úroveň vaší techniky. Právě u těchto lyží je nutné zvolit takový kompromis tvrdosti, aby byly vhodné pro klasický styl i bruslení.

Když vyberete správné lyže, je nutné se i správně obléct. Vždy je potřeba oblečení vrstvit, abyste mohli jednu nebo i více vrstev odložit nebo naopak přiobléct. Důležité je spodní funkční prádlo, které odvádí pot. Svrchní vrstvu volte podle počasí. Při chumelení nebo dešti si vezměte nepromokavé oblečení. Nikdy nezapomínejte na pokrývku hlavy, protože právě hlavou lyžař ztrácí značné množství tepla.

Nikdy nevyrážejte na lyže bez jednoho kusu oblečení navíc. Postačí i obyčejná pláštěnka, která už mnoha lyžařům zachránila život při neočekávané změně počasí.

Při každém běžeckém výletě je dobré mít v kapse nebo batohu rychlý zdroj energie (různé oplatky, rohlík s džemem a podobně). Pamatujte, že když už cítíte hlad, je pozdě. Jezte průběžně!

Ne běžky rozhodně nevyrážejte bez pití. Lahev si můžete vézt v batohu nebo v držáku kolem pasu. Přestože v zimním období často vůbec nepociťujeme žízeň, je důležité tekutiny doplňovat stejně jako v létě.

A co pít? Pijte hlavně obyčejnou vodu, kávu si dejte maximálně třikrát denně

NÁVOD NA ZDRAVÍ – ve formě i po padesátce. Pořad Márii Pfeiferové, Davida Kimmera a Lukáše Martinka. Všechny díly najdete ZDE.


Lukáš Martinek a David Kimmer působí v Centru prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.Jejich výživové, pohybové a zdravotní poradenství tu můžete využít i vy.
Nerudova 53a, České Budějovice
pevná linka 389 037 845 – pouze v době ordinačních hodin
e-mail pro objednávky: centrumprevence@zsf.jcu.cz

autoři: pfr , Lukáš Martinek , Centrum prevence civilizačních chorob
Spustit audio