Z vanilky vyrábějí pudr, extrakt nebo želé. Přidávají ji i do oleje a rumu

9. prosinec 2016

Některé věci se dají pochopit, jenom když se zažijí. Týká se to i pohledu Pavla Chlouby na vanilku. Před svou cestou, kterou jste mohli sledovat s Českým rozhlasem České Budějovice, už něco o vanilce věděl, ale pravé pochopení přišlo až na ostrově Reunion. Týká se to nejen vanilky samotné, ale i způsobu života místních lidí.

Kromě toho, že je Reunion tak rozmanitý, působí zde cosi, co je pravděpodobně na jiných místech planety docela vzácné. Mísí se tu a v dobrém smyslu potkává francouzská vášeň pro dobré jídlo a obrovský potenciál místní krajiny produkovat potřebné suroviny.

Proto je celkem logické, že je zde k dispozici mnoho dobrot z různých surovin včetně vanilky. A ještě jedna věc je důležitá, turistický ruch na Reunionu sice funguje, ale v trochu jiném rytmu než v typických destinacích, kde jsou kilometry a kilometry hotelových komplexů. Říkám to proto, abych mohl posléze dodat, že místní obyvatelé to všechno dělají zejména pro sebe. Nevymýšlejí pro turisty různé „nesmysly“, ale rádi se podělí o dobrotu, kterou vymysleli pro sebe.

Na vanilce z Reunionu je zajímavá jedna věc - obecně se považuje za jednu z nejlepších, která existuje. Říká se tu, i když to nemůžu ověřit, že velká většina vanilkové produkce se na ostrově také spotřebuje.

Nabízí se tedy otázka, jak se vanilka z místní produkce vlastně využívá. Odpověď jsem dostal při návštěvě farem, které nabízely vanilku zpracovanou do různých polotovarů. Kromě pěkně zabalených plodů se často prodává takzvaný vanilkový pudr, který se používá při pečení zákusků. Vynikajícím pomocníkem kuchařů je také vanilkový extrakt, tekutina, která se ideálně hodí pro výrobu různých krémů. Pudr i extrakt se vyrábí z plodů, které jsou nevzhledné, krátké nebo polámané.

Vanilkový ocet, který se prodává na ostrově Reunion

Možností využití vanilky je ale mnohem víc. Vanilkové lusky se používají na dochucení kuchyňských olejů i octů. Také se dávají do rumu, kterému propůjčují nezaměnitelnou chuť. Vanilka se používá i na výrobu vanilkové soli a samotná vanilková sůl může být ještě dále dochucena, například takzvanou combavou, což je velmi drobný citrus specifické chutě.

Vyrábí se i vanilkové želé, hmota je svou konzistencí podobná marmeládě a podobně se i používá. Různé marmelády nebo krémy jsou na Reunionu velmi populární, hojnost tropického ovoce tomu přeje. Výborný je třeba čokoládový nebo banánový krém, který je vanilkou lehce dochucený a používá se například pro dochucení palačinek.

Některé z těchto lahůdek jsem ochutnal, zdaleka jsem ale nestihl všechno. Byly dobré, některé dokonce výborné. Stejně už se ale těším na vanilkové rohlíčky, které se dělají u nás.

Moje cesta po Reunionu pomalu končí, ale ještě se budu k tomuto místu často vracet, neboť v mém zápisníčku zůstalo mnoho zajímavostí z tohoto vzdáleného tropického ráje. Přeji vám pohodové adventní dny a příjemnější a veselejší život s rostlinami.

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio