Zdraví, to si nekoupíte… Poradí vám ale nový pořad Návod na zdraví

11. listopad 2015

Naše zdraví více než z poloviny ovlivňuje životní styl, tedy to, jak se chováme sami k sobě. Zjednodušeně lze říci, že za většinu onemocnění si můžeme sami. Pozitivně působí správná a vyvážená strava, dostatek pohybu, kvalitní spánek a duševní hygiena. Naopak negativně naše zdraví ovlivňuje nadměrná konzumace alkoholu, užívání tabákových výrobků, drog a sedavý způsob života.

V novém pořadu Českého rozhlasu České Budějovice Návod na zdraví, který připravuje Mária Pfeiferová, se dozvíte nejnovější vědecky podložené informace o výživě, pohybu a zdravém životním stylu. Těšit se můžete na často diskutovaná a kontroverzní témata jako lepek ve výživě, konzumace glutamátu a umělých sladiv nebo mléčné výrobky. Dozvíte se, jestli jsou tuky opravdu tak špatné a jak je to s příjmem nejdůležitějších vitamínů.

Připomeneme také výhody pravidelného pohybu. Zaměříme se na takové aktivity, které mohou vykonávat lidé v každém věku i bez předchozího tréninku. Především se bude jednat o chůzi, severskou chůzi a běh. Nezapomeneme ani na cvičení, které pomůže bolavým zádům. Jakmile se o slovo přihlásí jaro, budeme se zajímat například o cyklistiku a plavání.

Návod na zdraví celkem nabídne dvacet dílů. Společně s Márií Pfeiferovou jimi budou provázet odborníci z Centra prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Mgr. David Kimmer a Mgr. Lukáš Martinek. Zaměřují se nejen na sestavování obecných jídelníčků a pohybových programů, ale především na individuální přístup ke každému klientovi. Právě oni se také budou snažit posluchače motivovat k úpravě či změně životního stylu, což je první krok ke zdravému životu a především ke kvalitnímu stáří.

Všechny díly pořadu najdete ZDE.


Centrum prevence civilizačních chorob - Výživové, pohybové a zdravotní poradenství

Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Nerudova 53a, České Budějovice
pevná linka 389 037 845 – pouze v době ordinačních hodin
e-mail pro objednávky: centrumprevence@zsf.jcu.cz

autoři: pfr , David Kimmer‎ , Lukáš Martinek , Centrum prevence civilizačních chorob
Spustit audio

Související

  • Návod na zdraví

    Odborníci z Centra prevence civilizačních chorob srozumitelnou formou představují jednotlivá témata a zkušenosti z práce s lidmi všech věkových skupin.