Zdvořilé jednání brzdí agresivitu druhých. Mám to ověřené, říká učitelka etikety

6. leden 2018

Správné společenské chování je i v dnešní době naprosto nezbytné a ovládnutí etikety je předpokladem úspěchu. Myslí si to Alena Špačková, učitelka etikety z Univerzity Karlovy, která připomene základní pravidla v novém pořadu Návod na etiketu.

Etiketu bychom podle ní měli dodržovat i doma. Prokážeme tak službu hlavně našim dětem. „Já jsem se spoustu věcí týkajících se etikety dozvěděla až v dospívání nebo dospělosti, a tak se ještě dnes musím částečně soustředit na to, abych pravidla dodržela,“ vysvětluje.

„Když budou děti vyrůstat v rodině, kde jsou pravidla etikety samozřejmostí, vejde jim pod kůži každé z těch pravidel. „Nebudou na to muset myslet ve společnosti a budou se cítit svobodně,“ dodává Alena Špačková.

Společnost žije čím dál rychleji, lidé jsou pod tlakem a mnozí ventilují svou frustraci agresivním jednáním. I to můžete zlepšit etiketou. „Jeden americký filozof řekl: Život je krátký, ale na zdvořilost je času dost. A to já si přenáším do naší společnosti, neoplácím hrubost hrubostí, a když vnitřně nedokážu jednat vlídně, tak vždycky jednám zdvořile. Ověřila jsem si, že to brzdí agresivitu těch druhých,“ popisuje.

Co dělat, pokud se někdo dopustí společenského faux pas

Pokud jsme svědkem nevhodného společenského chování, nikdy na prohřešek neupozorňujeme. Snažíme se zachránit situaci, jak je v našich silách.

„Etiketa je o jemném chování, o vzájemném pochopení. Chovám se tak, jak bych chtěla, aby se v podobné situaci chovali druzí ke mně. Snažíme se pomoci, jak můžeme,“ připomíná Alena Špačková.

Dnes a denně jsme podle ní svědky nevhodného společenského chování. „Seděla jsem nedávno v restauraci a přicházela svatba. Nevěsta měla krásné bílé šaty, slušelo jí to, ale ženich už měl sako v ruce, kravatu sundanou, košili rozepnutou a ještě nevěstu tak plácnul po pozadí. A to šli z obřadní síně na slavnostní oběd, nebylo to během hostiny, když už se atmosféru uvolní,“ popisuje jednu nevhodnou situaci Alena Špačková.

Přidává i zážitek ze své rodiny. „Syn si přivedl domů svou nastávající, když spolu začínali chodit. Pro mě bylo hrozně těžké jí vykat. Po určité chvíli jsem požádala, zda jí můžu tykat a ona odpověděla: Ale to víš, že jo, Alenko. Do dnešních dnů jsem se k té příhodě nevrátila, nikoho jsme nenapomínala, vzali jsme to s humorem,“ říká.

Spustit audio

Související