Země živitelka živě ve vysílání České rozhlasu České Budějovice

28. srpen 2013

V areálu Výstaviště České Budějovice ve čtvrtek 29. srpna startuje 40. ročník výstavy Země živitelka. Až do úterý 3. září se zde představí přes 500 firem z Česka i ze zahraničí, které nabídnou široký sortiment výrobků a služeb pro zemědělství a potravinářství. Program jubilejního ročníku jedné z nejvýznamnějších českých zemědělských výstav přiblíží Český rozhlas České Budějovice živě přímo z českobudějovického výstaviště.

Máte-li rádi dechovku, nezapomeňte přijít v pátek 30. srpna na Den dechovky Českého rozhlasu České Budějovice. Ve spolupráci s Kubešovým hudebním vydavatelstvím jsme pro návštěvníky výstavy opět připravili tradiční celodenní hudební program v Pivovarské zahradě. Všem příznivcům dobré dechovky už od půl desáté zahrají kapely Horalka z Domažlic, Babouci a Sebranka z Vlašimi. Přímý přenos uslyšíte mezi 12. a 13. hodinou. Těšit se můžete na zajímavé povídání se členy Babouků, kteří si letos připomínají 145 let od založení této známé jihočeské dechové kapely. Dozvíte se také jméno výherce rozhlasové soutěže pořádané ve spolupráci se společností CBAuto. Celým dnem i živým vysíláním provede vás moderátorka Kateřina Hálová.

Sobota 31. srpna bude na výstavě Země živitelka dnem Národních dožínek, tedy velkým svátkem všech zemědělců. I tentokrát můžete oslavovat společně s Českým rozhlasem České Budějovice. V odpoledním čase po 14. hodině vám moderátoři Ivan Studený a Hana Šoberová v tříhodinovém přímém přenosu z Pivovarské zahrady zprostředkují atmosféru veletržního hemžení a osloví řadu zajímavých hostů, zástupce ministerstva zemědělství, agrární komory, ale i světového šampióna v řezání motorovou pilou nebo chovatele pštrosů.

Neméně zajímavé bude už ve čtvrtek 29. srpna slavnostní představení připravovaného projektu Minnesengři 45 ke 45, které se uskuteční po 11. hodině v pavilonu T během zahájení expozice Jihočeského kraje. V roce 2013 si svého času velice populární a pro jihočeský folk zřejmě nejdůležitější skupina Minnesengři připomíná 45 let od svého založení. Minnesengři vznikli v roce 1968 a zejména na přelomu 60. a 70. let minulého století patřili k naprosté špičce českého folku. Český rozhlas České Budějovice proto přišel s nápadem na vydání jejího reprezentativního dvojalba s informacemi a fotografiemi z její historie. O hudební dramaturgii se postarají folková legenda a zakládající člen Minnesengrů Pavel Lohonka „Žalman“ a hudební redaktor Českého rozhlasu České Budějovice Martin Schuster. A právě Martin Schuster poprvé celý projekt představí za hudebního doprovodu folkové zpěvačky a bývalé členky Minnesengrů Pavlíny Jíšové. Partnerem projektu je Jihočeský kraj.

Přijďte s námi oslavit jubilejní 40. ročník agrosalonu Země živitelka! Těšíme se na vás na českobudějovickém výstavišti nebo živě na frekvencích Českého rozhlasu České Budějovice – 106,4 MHz pro jižní Čechy, 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko – anebo na internetu.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.