Žena u jezera Attersee vyrábí třicet druhů šnapsu, má i specialitu pro potápěče

24. srpen 2016

Pálenice v rakouském městečku Weyregg u jezera Attersee je výjimečná především tím, že jí šéfuje žena. Paní Rosi Huber tu vyrábí skvělé pálenky a boduje s nimi i na soutěžích. „Já sama jsem šnapsu nikdy neholdovala, ale v mém domě povolila výrobu alkoholu už Marie Terezie,“ říká.

Rosi Huber reprezentuje třetí generaci žen, které se pálením zabývají. „Sezóna na Attersee je velmi krátká a já se živím tím, že pronajímám ubytování hostům. Přemýšlela jsem, čím bych vyplnila ty mezery po sezóně a právě pálení se ukázalo jako pravá volba,“ vzpomíná.

Vyrábí na třicet druhů šnapsu, například z hrušky nebo ořechů. Ročně ve své pálenici připraví zhruba 300 litrů alkoholu. Nebojí se také zkoušet nové příchutě. „Mám velmi mnoho nápadů, ale musím se brzdit, abych se věnovala produkci. Jedním z posledních nápadů je jablečný šnaps s jantarem, který bych chtěla představit na regionální výstavě,“ přiznává.

Za své výrobky získala Rosi Huber řadu ocenění. „Musím říct, že jsem velmi spokojená. Na začátku jsem si vůbec nevěřila, ale před třemi roky jsem se rozhodla, že vyzkouším soutěž. A musím přiznat, že jsem velmi úspěšná, vždy si odvezu nějakou medaili,“ komentuje.

Jednu specialitu vymyslela i kvůli českým potápěčům, kteří k Attersee jezdí. „Mám české potápěče velice ráda a často je u sebe ubytovávám. Oni se vždycky ptali po nějakém po produktu, který by byl pro ně vhodný. Tak jsem nechala vyrobit u skláře láhev ve tvaru potápěčské láhve, která je plná mého šnapsu,“ prozrazuje Rosi Huber.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.