Jihočeské selské baroko potřebuje společnou propagaci

23. srpen 2004

Malebné štíty selského baroka proslavily jižní Čechy po celé zemi i v zahraničí. Jihočeským statkům dodaly nezapomenutelný ráz, pro který je vyhledávají každoročně tisíce turistů. Jejich povědomí o selském baroku však většinou končí na návsi v Holašovicích na Českobudějovicku, které je pod ochranou UNESCO. Společná propagace lidové architektury totiž jižním Čechám chybí.

"Moc jsem toho nepotkal, myslím, že by to (propagace) určitě prospělo," říká Miroslav Pikous z Českých Budějovic, který na internetu založil vlastní stránky s tematikou lidové architektury na jihu Čech. Podle něj je na jihu Čech několik oblastí selského baroka, které se v některých prvcích liší, ale bylo by lepší je propagovat společně. Také ředitel Krajského úřadu Jihočeského kraje a nadšený turista Jan Stráský považuje propagaci jihočeského selského baroka za nedostatečnou. "Je to věc velmi známá, ale materiálů k ní je velmi málo," soudí Stráský. Podle něj se nyní připravuje společný jihočesko-jihobavorský propagační projekt, jehož jedna část by měla hovořit o baroku v obou regionech. Nedostatek propagace je přitom na škodu i pro samotné turisty. Zatímco tisíce cizinců tají dech nad zachovalou návsí Holašovic na Českobudějovicku, další desítky vesnic jim zůstávají skryty. Holašovice, které jsou pod ochranou UNESCO, navíc neobsahují podle odborníků nejvýznamnější stavby lidového baroka, ale jsou vzácné především komplexností návsi. Jejich výhodou je právě zařazení do seznamu UNESCO, které znamená peníze na propagaci a celosvětovou proslulost.

Jihočeská centrála cestovního ruchu (JČCK) přiznává, že celkovou propagaci selské baroko nemá. Podle zástupců centrály zatím nejsou žádné materiály připraveny, o fenoménu lidové architektury však vědí. "JČCK si ujasňuje základní cíle a postupy propagace," řekla ČTK jedna z pracovnic centrály.

Jediným místem, kde se tak lze dozvědět komplexnější informace o selském baroku, jsou Pikousovy internetové stránky na adrese sweb.cz/selske-baroko. Nejsou zde však zmapovány oblasti kolem Volyně na Strakonicku a Vlachova Březí, kde působil známý lidový stavitel Jakub Bursa. Nezmiňují se také o oblasti Soběslavských blat. Podle Pikouse se další rozšíření stránek chystá. O památkách na Strakonicku vydala malou brožuru strakonická radnice. Po malovaných statcích Jakuba Bursy lze putovat také na kole s pomocí cyklistického průvodce.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio