Jihočeské památky se otevřou návštěvníkům více než jindy

8. září 2005

Díky Dnům evropského dědictví si budou moci lidé v Jihočeském kraji o víkendu prohlédnout řadu objektů zdarma. Zároveň se dostanou i do míst, která jsou jinak pro veřejnost uzavřena. Českobudějovický Národní památkový ústav například zpřístupní všechny objekty, které spravuje, a ve většině z nich nabídne i doprovodné akce.

Nabídku zpestří i nejnavštěvovanější jihočeské zámky. Český Krumlov otevře návštěvníkům po oba dny zdarma Renesanční dům spojený s unikátním barokním divadlem, který tvoří zázemí divadla s depozitářem kostýmů a rekvizit. Na Hluboké uvidí lidé zdarma obrannou věž gotického hradu, která byla romanticky upravena v době přestavby zámku ve stylu windsorské gotiky. Červená Lhota nabídne bezplatné prohlídky sklepení. "Koupí-li si návštěvník vstupenku do zámku Červená Lhota, může ji tentýž den použít k volnému vstupu do zámku Dačice nebo na I. prohlídkovou trasu jindřichohradeckého zámku," řekla ČTK Hana Svobodová z Národního památkového ústavu. Vzájemná spolupráce těchto objektů, kdy jedna vstupenka platí i do dalších dvou, trvá už druhý rok. Zámek Kratochvíle otevře po oba dny kostel Narození Panny Marie, na Landštejnu nebude nutno platit za prohlídku gotických sklepů. Rožmberk nabídne zdarma Anglickou věž, která je jednou z nejstarších částí dolního hradu. Vstupenka do Rožmberku navíc ve stejný den otevře i hrad v Nových Hradech a naopak. Nové Hrady umožní zdarma také prohlídku sklepů. Zakoupí-li si návštěvník vstupenku na I. i II. prohlídkovou trasu zámku Třeboň, bude ji moci využít ještě týž den k bezplatnému vstupu do Schwarzenberské hrobky Domanín a naopak. Zvíkov v sobotu odpustí vstupné studentům, dětem, důchodcům a zdravotně postiženým lidem. Ve zlatokorunském klášteře bude po oba dny za snížené vstupné otevřena hlavní prohlídková trasa s chrámem Nanebevzetí Panny Marie, lidé s nárokem na slevu budou mít vstup zdarma. Od 10:00 a od 13:00 hodin zpestří program i zvláštní neplacená prohlídka opatství.

Ke Dnům evropského dědictví se připojí i města a další instituce. Například Prachatice otevřou sedm jindy uzavřených objektů a uspořádají křest knihy, koncert duchovní hudby, soutěž o historii města i literární a divadelní večer. V Městském muzeu v Týně nad Vltavou bude o víkendu vystaven Vltavotýnský poklad, v Písku bude v sobotu zdarma otevřeno několik historických objektů včetně Prácheňského muzea a Městské elektrárny. V kostele Nejsvětější Trojice zazní hudba a v divadle Pod čarou začne týdenní hra Rychlé šípy ožívají. V Táboře budou archeologové v neděli provádět návštěvníky po nalezišti na místě bývalé synagogy. Další města, mezi nimi i České Budějovice, zpřístupní památky příští víkend.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio