Rakouští a jihočeští spisovatelé mají Hlavu v oblacích, nohy v betonu

24. leden 2014

Povídková sbírka rakouských a jihočeských spisovatelů se jmenuje Hlava v oblacích, nohy v betonu. Popovídáme si o ní s jednou z přispěvatelek Hanou Hosnedlovou. Dáme vám tipy na nové knihy a recenzi Kryštofa Špidly románu Člověk Gabriel.

NOVÉ KNIHY

M. L. Stedmanová: Světlo mezi oceány
Manželský pár, který střeží maják, dostane jednoho dne zvláštní dárek: moře vyplaví malé děťátko – ale spolu s ním i mrtvého muže. Měli by tuto událost ohlásit, ale pokušení nechat si vysněné dítě je příliš velké. Touha po rodinném štěstí se sice naplní, ale nebude to zadarmo… Novinka z nakladatelství Plus.

Karel C. Grig: Petrovy mozaiky
Příběh o lásce, ale i příběh s tajemstvím. Mozaiky z názvu knihy možná mají tajemnou moc. Co se podaří odhalit dvěma lidem, mužovi a ženě, kteří se náhodou potkají ? Další napínavý román z pera architekta Karla Cvrčka, který publikuje pod pseudonymem v nakladatelství Kniha Zlín.

Opráski sčeskí historje
Obdivované i zavrhované stripy se nejprve rozšířily díky facebooku, teď mají i knižní podobu. Pravopisem se nikdo netrápí, známé postavy mají jen trochu jiná, ale o hodně směšnější jména: třeba slavný husitský vojevůdce je Jan Žižla. Autor anonymní, vydává Grada.

Opráski sčeskí historje

Václav Vokolek: Lovci záhad
Knižní podoba oblíbeného televizního seriálu pro děti. Parta kamarádů putuje po hradech a zříceninách a hledá jejich tajemství. Vydává Neomedia Publishing.

Zdeněk Zuntych, Michal Průcha: Jihočeské fotbalové kluby
Podrobný přehled jihočeských fotbalových klubů, příběhy jejich hvězd i trenérů, jména hráčů i funkcionářů vydává Jihočeská fotbalová o.s. s mnoha fotografiemi a obrázky.


NÁŠ HOST

Rakouští a jihočeští spisovatelé vydávají další společnou knížku. Povídková sbírka z nakladatelství Epika se jmenuje Hlava v oblacích, nohy v betonu a najdete v ní dílka celkem 14 autorů z obou stran hranice. Za českou stranu jde vesměs o členy Jihočeského klubu Obce spisovatelů. Jeho předsedkyně Hanky Hosnedlové jsem se zeptala, jak se Jihočeši se svými rakouskými kolegy seznámili.


RECENZE Kryštofa Špidly

Kateřina Dubská: Člověk Gabriel
Kateřina Dubská vydala v nakladatelství Jota román nazvaný Člověk Gabriel. Text lze hodnotit ze dvou rovin – v jedné z nich se pohybujeme uvnitř románového světa, ve druhé ve světě aktuálním.Román zpracovává exotické, avšak současnému čtenáři nikoli nekonečně vzdálené téma životních osudů snad olašského Roma Gabriela a jeho začleňování do společnosti na pozadí historických událostí přelomu devatenáctého a dvacátého století.

Člověk Gabriel (Kateřina Dubská)

Próza se pohybuje na pomezí historické fikce a magického realismu. Z literárního hlediska se jedná o průměrný, nicméně řemeslně zvládnutý text, jehož největším pozitivem je sice očekávaný, avšak poutavý příběh hlavního hrdiny. Jde o postavu dostatečně nosnou, aby udržela čtenáře v napětí celých 330 stran. Svým původem se vymyká většinové společnosti, svými vlastnostmi a také vztahem s „gádžovskou“ dívkou Meruňkou zase mentalitě svého původního kmene.

Jde o postavu, jež je postižena jinakostí – Vídeňané i Moravané na Gabriela zpravidla hledí skrz prsty a navzdory své snaze žít normální život pro mnohé zůstává špinavým cikánem, pro svůj rod je zase odrodilcem. Na druhou stranu si vždy dokáže získat renomé jako léčitel a zaříkávač koní. Však také pochází z rodu koňských handlířů. Aby však uspěl v „gádžovské“ společnosti, musí některé romské tradice – i ve vztahu k majoritě, opustit. Nemůže si například dovolit švindl při prodeji koní, a pokud tak jedinkrát učiní, potrestá zpupného statkáře, čímž paradoxně získá sousedské uznání.

Sama autorka nazývá svůj příběh pohádkou. Ona pohádkovostí tkví zejména v idealizaci hlavního hrdiny a v zdůraznění až magických schopností jeho i lidí jeho rodu. Můžeme si být téměř jisti, že z většiny nebezpečenství nakonec vyvázne, a pokud mu nestačí síly lidské, pomohou ty nadpřirozené – ať věštba, porozumění řeči zvířat či kletba (ač ta svého původce nakonec musí dostihnout).


Přidejme něco romských zvyků (zde text občas sklouzává k didaktičnosti či popisnosti), zajímavé historické kulisy, provázanost motivů (v posledním jmenovaném je autorka až školácky přesná, a tak většina dějových linií dojde svého rozuzlení)a velké osobní autorské zaujetí příběhem a máme před sebou román, který jistě získá množství čtenářů. Tolik k próze samotné.

Text se nicméně, jak už bylo předesláno, vztahuje i k aktuálnímu tématu, tj. soužití Romů a většinové společnosti. A tady autorka zachází, řekl bych, s dvousečnou zbraní. Její zobrazení romské problematiky je v posledku stejně stereotypní, jako předsudky majority vůči romské komunitě, jen s opačným hodnotícím znaménkem. Román Člověk Gabriel znovuutvrzuje onu tak nebezpečnou hranici mezi My a Oni. Romové tu nejsou líčeni jako ti nepřizpůsobiví, ale přesto zůstávají svým způsobem nepřizpůsobitelnými a text je tak vlastně jakýmsi romantizujícím mýtem o věčné jinakosti. Pokud však přinese zvýšený pozitivní zájem o Romy, dobře za něj.


SOUTĚŽ

Správná odpověď: Franta Župan, Pepánek nezdara
Výherci: B. Bašta, J. Holfinger, J. Mráz, M. Ribárová, M. Volková, J. Zháňalová
Nová hádanka: 23.ledna před 15 roky zemřel Jaroslav Foglar, autor slavných Rychlých šípů. Jestlipak si vzpomenete na všechna jména Rychlých šípů? A nezapomeňte na Bublinu!

autor: Hana Soukupová
Spustit audio