Nová scéna Jihočeského divadla vcucne diváka do děje

27. únor 2015

Pod slupkou historické budovy Jihočeského divadla v Českých Budějovicích vzniklo moderní kulturní centrum, které má ambice stát se nejen prostorem divadelním, ale také kulturně vzdělávacím, a kreativním centrem.

„Rekonstrukce zdaleka předčila má očekávání,“ chválí výsledek práce ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek. Více než rok trvající rekonstrukce odhalila návštěvníkovi prostory dosud nevídané a divákům nabízí nevšední zážitek. Součástí rozsáhlé přestavby bylo vybudování nové studiové scény Na Půdě. Atmosféru při představení si pochvalují diváci, samotní herci i ostatní divadelní personál. Nyní ji můžete zakusit například díky inscenaci Petra Kolečka Poker face.

Ale brzy se i z diváků mohou stát herci. A to díky Ateliéru 3D, který dá prostor performerům a ochotnickým divadelníkům. V nových prostorách vznikne místo, kde se mohou konat dramatické dílny, zajímavá setkání s osobnostmi z oblasti kultury nebo workshopy. V budoucnu by se také veřejnosti měl otevřít archiv divadla.

Slavnostní otevření všech nových prostor Jihočeského divadla v Českých Budějovicích se uskuteční v pondělí 20. dubna 2014 od 17 hodin, s pestrým programem až do večerních hodin.

autor: Kateřina Hálová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.